“Wet Kwaliteitsborging biedt kansen om beunhazen eruit te filteren”
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden
De Tweede Kamer stemde gisteren in met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. De controle op de kwaliteit van gerealiseerde woningen zal daarmee bij private partijen komen te liggen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) deed vorige week nog een dringende oproep aan de Tweede Kamer om het wetsvoorstel niet aan te nemen. ‘De invoering van een scherpere aansprakelijkheid is heel goed. Maar het ingewikkelde systeem van privaat toezicht op de bouw leidt in elk experiment tot gebrekkige kwaliteit en bovendien tot hoge kosten.’ Gevraagd om een reactie zegt Steven Wayenberg, jurist bij VEH, nog steeds teleurgesteld te zijn, maar ziet hij ook wat lichtpuntjes. Zo verwacht hij dat beunhazen er eerder worden uitgefilterd.
Op zich is VEH wel voor directe invoering van een grotere aansprakelijkheid. Wayenberg: “Tijdens een opleveringskeuring van drie kwartier kun je mogelijke gebreken mislopen en die zijn op dit moment moeilijk te verhalen. Zeker bij installatiewerk, dat grotendeels is weggewerkt. Door een scherpere aansprakelijkheid te introduceren worden bouwende partijen gestimuleerd om kwaliteit te leveren.”
“De nieuwe wet biedt de installateur kansen om zich te onderscheiden. De projectontwikkelaar moet de consument straks bij oplevering een dossier overhandigen. Als de installateur nou zorgt dat hij een overzicht aanlevert van de gecertificeerde producten die hij gebruikt, met foto’s van de montage en een inregelrapport dan toont hij daarmee aan deugdelijk werk te leveren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een schifting, waarbij de beunhazen er eerder worden uitgefilterd.”
De invoering van de kwaliteitsborging zelf kan niet op begrip van VEH rekenen. Wayenberg: “Uit diverse pilots in o.a. Den Haag en A’dam is keer op keer gebleken dat het toezicht bij private partijen niet werkt. Bouw- en Woningtoezicht die over de schouder meekeek, moest herhaaldelijk ingrijpen. Het leidde niet tot extra kwaliteit, maar bracht wel extra kosten met zich mee. Ons advies is dit pas in te voeren als experimenten hebben aangetoond dat het ook echt werkt.”
[related_post themes=”text”]