Modernisering stelsel Energieprestatie Gebouwen van start
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 61 seconden
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is NEN gestart met de vernieuwing van het stelsel Energieprestatie Gebouwen en de daarbij behorende bepalingsmethode. Het doel is om te komen tot een stelsel voor een eenvoudige, transparante bepalingsmethode die bruikbaar is in het kader van de bouwregelgeving. De uitvoering ligt in handen van een Programmaraad en een Projectgroep. De Programmaraad heeft als taak samen te werken aan draagvlak voor de vernieuwing en stuurt de projectgroep aan die de nationale bepalingsmethode ontwikkelt .
Nieuwe bepalingsmethode
De nationale bepalingsmethode wordt vastgelegd in een Nederlandse Technische Afspraak, NTA 8800. Het ministerie van BZK heeft diverse uitgangspunten vastgesteld. De methode moet bijvoorbeeld voldoen aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Daarnaast moet de methode aansluiten bij de behoefte en beleving van de consument. De eerste versie van de methode moet medio 2018 klaar zijn (90%-versie). Deze versie moet voldoende betrouwbaar zijn om het onderzoek uit te voeren naar de kosten van definitieve eisen voor bijna-energieneutrale nieuwbouw (BENG) vanaf 2021.
Marktbetrokkenheid
In de Programmaraad en projectgroep zijn partijen vanuit verschillende branches vertegenwoordigd. In de Programmaraad zitten: Aedes vereniging van woningcorporaties, BNA, Bouwend Nederland, Energie-Nederland, FME-CWM, IVBN, KvINL, NVDE, NVTB, Neprom, NLingenieurs, Stichting VACpunt Wonen, Uneto-VNI, VNG en Woonbond (zie foto).