“Hogere lonen bieden is gekkenwerk”
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 170 seconden
Bijna dagelijks lezen we over een bijna schrikbarend tekort aan technisch personeel. Ook – of vooral – in de installatiebranche is de nood aan de man. Zo meldde we onlangs nog dat een middelgroot installatiebedrijf in dienst tredende loodgieters 200 euro netto zal betalen bovenop hun huidige salaris. Zelfstandig installateur Arnold Vos snapt dat wel. Hij liep de afgelopen flink wat omzet mis omdat hij bij gebrek aan beschikbare inhuurkrachten opdrachten moest doorschuiven naar concurrenten. Toch vindt hij het bieden van hogere lonen gekkenwerk. “Mensen lopen ook weer net zo hard weg als ze ergens anders nog meer geld kunnen krijgen.”
De 60-jarige Arnold Vos zit al 35 jaar in het vak, sinds 1995 als zelfstandige. Ooit had de eigenaar van Vos Verwarmingsservice twee mensen in dienst, maar dat gaf hem naar eigen zeggen “teveel administratieve rompslomp”. De installateur opereert nu liever op zichzelf en huurt bij teveel werk andere ervaren krachten in.
Doorschuiven naar concurrenten
Vos beaamt dat er een schreeuwend tekort is aan vakmensen. De Eindhovense installateur is naar eigen zeggen de afgelopen 6 weken ruim 10.000 euro aan omzet misgelopen, omdat hij “opdrachten moest doorschuiven naar concurrenten”. “Ik kan geen mensen meer vinden om in te huren en aankloppen bij een uitzendbureau heeft geen zin. Bij het personeel dat zij leveren, moet ik alles nalopen bij een klus. Ik heb daar gewoon geen goed gevoel bij, omdat ik denk dat echt goed personeel niet voor een uitzendbureau werkt maar een baan heeft of als zelfstandige werkt.”
Marktconform salaris
Vos probeert de ZZP’ers die voor hem te werken aan zich te binden door ze een goed, marktconform salaris te geven en bij hun eigen klussen gratis gebruik te laten maken van zijn bedrijfsauto. Bovendien levert hij ze dan materiaal tegen de inkoopprijs. “De eigen klussen zijn uiteraard niet zwart maar vallen binnen het belastingvrij bij verdienen”, beklemtoont Vos. “En het onderhoud en de registratie loopt uiteraard via ons.”
“Het heeft geen zin om hogere lonen te bieden,” vervolgt de zelfstandige, “dat is ronduit gekkenwerk. Mensen lopen dan namelijk ook weer net zo hard weg als ze ergens anders nog meer geld kunnen krijgen. Partijen die personeel denken te paaien met hogere salarissen gaan het nog zwaar krijgen, dat geef ik je op een blaadje.”
“Wat nu van het ROC komt is hopeloos”
De Vos heeft geen pasklare oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar denkt wel in bepaalde richting. “Wat nu van het ROC komt is hopeloos. Ze ontberen praktijkkennis. Ik maak regelmatig mee dat ik bij een groothandel naast zo’n jonge kerel aan de balie sta. In zulke gevallen kan je er donder opzeggen dat de groothandel maar moet uitzoeken welke onderdelen ze nodig hebben om bijvoorbeeld een storing aan een cv-ketel te verhelpen. Ze weten namelijk zelf niet hoe ze het probleem moeten oplossen. Tja, als ik dat vergelijk met het Marokkaanse en Bulgaarse bedrijf waarmee ik samen werk… De jongens die er werken zijn net sponsen. Ze nemen alles op, zijn echte vakmannen en hebben de juiste werkmentaliteit. Het zou me niet verbazen als de Nederlandse jongens door hen en andere immigranten van de arbeidsmarkt worden verdrongen.”
“Tekort zal nog verder oplopen”
Volgens Uneto-VNI kampt de installatiebranche met een structureel tekort aan vakpersoneel. Woordvoerder Dick Reijman: ”We horen van bedrijven dat sommige projecten noodgedwongen worden afgewezen of vertraging oplopen. De komende 2-3 jaar zal het tekort aan vakmensen verder oplopen. Wij verwachten binnen 2-3 jaar tot 20.000 man.