Test met batterij die zonne-energie van hele wijk opslaat

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 69 seconden

Voor het eerst wordt in ons land een buurtbatterij in een wijk ingezet, meldt duurzaamnieuws.nl. Deze batterij slaat zelf opgewekte zonne-energie op die een huishouden niet gebruikt. Op het moment dat er stroom nodig is, kan die er weer worden afgehaald. 35 huishoudens in Haarlemmermeer testen de batterij samen met Lyv smart Living, netbeheerder Liander en Tegenstroom, het lokale energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer.

Het energiemanagementsysteem met een bijbehorende app registreert de energie die een bewoner opslaat en er weer afhaalt. Aan de hand van het actuele energiegebruik van de bewoners en de hoeveelheid opgewekte energie wordt bepaald of de energie het beste gebruikt, opgeslagen of teruggeleverd kan worden aan het net. Als een bewoner in de wijk energie nodig heeft dan levert het systeem zijn resterende deel uit de batterij terug. Zo kunnen bewoners maximaal hun eigen opgewekte energie gebruiken en wordt het energienet ontlast.

Liander gebruikt de batterij uitsluitend om te testen wat de gevolgen ervan zijn voor het lokale energienet en of het één van de oplossingen kan zijn om het lokale net te ontlasten. Om te begrijpen wat de dynamiek en impact is van het gebruik van batterijen op het elektriciteitsnetwerk doet de netbeheerder onderzoek naar oplossingen als de Buurtbatterij. De eerste voorlopige resultaten laten zien dat er een toename is van zo’n 100% in het gebruik van de eigen opgewekte energie met behulp van de batterij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *