“Zonnepanelen zijn nog lang niet uitontwikkeld”

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 176 seconden

De verkoop van zonnepanelen is de afgelopen jaren explosief toegenomen. De reden is bekend: de weg naar een duurzame, energieneutrale samenleving is nu echt volop ingezet. “Niet in 2030, maar al in 2023, zal door de groei aan zonnepanelen een kwart van de totale doelen van het nationaal Klimaat- en Energieakkoord gerealiseerd zijn”, voorspelt Rolf Heynen, directeur van de deze week gehouden vakbeurs Solar Solutions. “De groei van zonnepanelen gaat de laatste tien jaar al veel sneller dan gedacht, maar de techniek en toepassingen zijn nog lang niet uitontwikkeld.”

De vakbeurs Solar Solutions is in zes jaar tijd uitgegroeid tot aansprekend kennis-, netwerk- en vakevent voor zonne-energie in de Benelux. Ook de afgelopen week bood de beurs in twee dagen tijd een internationaal aanbod aan innovatieve en duurzame technologieën van meer dan 220 bedrijven uit meer dan 30 landen op het gebied van zonne-energie.

Samen met Duurzaam Verwarmd
De beurs werd dit keer gecombineerd met de nieuwe vakbeurs Duurzaam Verwarmd. Een logische combinatie, aangezien geïntegreerde oplossingen uiteindelijk woningen en andere gebouwen energieneutraal gaan maken. Op Duurzaam Verwarmd toonden de exposanten overigens niet alleen innovaties op het gebied van duurzaam verwarmen. Ook het duurzaam ventileren en koelen kwam aan bod. Maar met recent nog de VSK-beurs nog in ons achterhoof, waar dergelijke geïntegreerde oplossingen ook aan bod kwamen, concentreren we ons nu vooral op het solar-gedeelte.

Volgende stap
Zonnepanelen maken een volgende stap in hun ontwikkeling, die zich concentreert op installatiegemak, -veiligheid en -zekerheid maar bijvoorbeeld ook op vormgeving. Zo wordt het vaak mooier gevonden om dakbedekking en zonnepanelen als één geheel te installeren (zonneceldakpannen), in plaats van als panelen bovenop het dakvlak. Paneelaanbieders brengen als alternatief juist zonnepanelen in verschillende kleuren en designs.

Rendement maximaliseren
Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk het rendement van een PV-installatie, of beter nog, van deze installatie in combinatie met bijvoorbeeld warmtepompen, regenbuffervaten etc. Als voorbeeld noemen we het GSE PAC’system, dat we op Solar Solutions tegenkwamen, ontworpen om het rendement van een PV-installatie te maximaliseren. In de winter gebruikt dit systeem de warme lucht die zich onder de PV-panelen ophoopt. Zo nodig wordt een warmtepomp bij geschakeld om het binnenklimaat op de gewenste temperatuur te houden. In de zomer keert de werking van de warmtepomp om, waardoor de lucht in huis zal afkoelen. Een draadloze klimaatsensor regelt de warme of frisse luchttemperatuur. Bovendien zorgt het systeem – dat zowel staand als liggend kan worden uitgevoerd – gedurende het gehele jaar voor een instroom van gezuiverde lucht. De Franse fabrikant claimt met dit systeem een besparing tot 75% op de verwarmingsrekening te kunnen realiseren alsmede een tot 10% hoger rendement van de PV-installatie.

Hogere opbrengst door koelen PV-zonnepaneel
Een ander voorbeeld is de Solar Energy Booster: een paneel dat het PV-zonnepaneel kan koelen. De booster kan zonder problemen achter een zonnepaneel worden gemonteerd, zelfs achter bestaande en ongeacht type en merk. De koeling maakt de opbrengst van het PV-paneel ongeveer elf procent hoger, aldus de leverancier. De restwarmte kan worden gebruikt voor de warmwatervoorziening in het pand. De booster levert in combinatie met een ondergrondse buffertank en een moderne warmtepomp om het water eventueel verder te verwarmen zelfs veertig procent extra besparing op.

Enorme uitdagingen
Voor de installatiebranche is het zaak om dit soort ontwikkelingen de komende jaren goed bij te houden. Het uitfaseren van fossiele brandstoffen biedt de branche enorme uitdagingen maar die kunnen alleen worden aangegaan met een gedegen kennis van zaken. De ontwikkelingen gaan momenteel zeer snel, zoals deze beurs – en eerder dit jaar al de VSK – liet zien. Achterover leunen is echt geen optie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *