Circulaire ver-nieuwbouw Alliander Breeam-NL Outstanding

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 139 seconden

Het door VolkerWessels Vastgoed gerenoveerde bedrijfsgebouw van Alliander in Duiven (nabij Arnhem) is door Dutch Green Building Council (DGBC) onderscheiden met het hoogst mogelijke Breeam-NL duurzaamheidscertificaat: Breeam-NL Outstanding. Marcel Schipper, directeur VolkerWessels Vastgoed, overhandigde vandaag het certificaat aan Bart Blokland, directeur shared services, van netwerkbedrijf Alliander.

Unieke toekenning
Het is de eerste keer dat dit certificaat is toegekend voor een ver-nieuwbouwproject. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten, Innax/HOMIJ en Boele & van Eesteren. Het consortium verzorgt tevens voor tenminste 15 jaar het volledige beheer en onderhoud en garandeert daarbij de energiepositiviteit. Vóór de renovatie was deze locatie een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor ca. 600 medewerkers; erna een innovatieve en duurzame (energiepositieve) werkomgeving waar 1.650 mensen in een aantrekkelijke omgeving samenwerken.

Bart Blokland, directeur shared services Alliander: “Door uitdagende ambities en transparante dialogen hebben vakmensen, waaronder ruim 2.000 medewerkers, elkaar continu uitgedaagd samen de beste prestaties te realiseren. Breeam-NL is voor ons geen doel, maar middel om getoetst te worden op de stappen die we samen maken naar een lang houdbare toekomst”.

Hoge duurzaamheidsambitie
Met de renovatie en nieuwbouw heeft het consortium voor Netwerkbedrijf Alliander op innovatieve en duurzame wijze zo’n 1.650 medewerkers op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven gehuisvest. Bij deze re-creatie van het gebouw stonden vijf thema’s centraal: het nieuwe werken, circulariteit, energie positiviteit, relatie met gebied (later stichting ‘Groene Alliantie’ genaamd) en integraliteit. Door middel van ‘co-creatie’ tussen de opdrachtgever en het consortium is het ontwerp bepaald voor een complex van vijf bestaande gebouwen, die werden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Hierbij is maximaal gebruik gemaakt van de bestaande gebouwen en aanwezige materialen. Het gebouwencomplex is nu energiepositief, want het voorziet in meer dan haar eigen energiebehoefte en draagt daarmee positief bij aan haar omgeving welke is gegarandeerd voor een periode van 15 jaar. Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen maximaal circulair toegepast. Er is sprake van tenminste 80% circulaire grondstoffen. Dit is vastgelegd in het materialenpaspoort en wordt toegevoegd aan het publieke grondstoffen register: Madaster.

Marcel Schipper, directeur VolkerWessels Vastgoed: “Door het bouwen aan levenskwaliteit centraal te stellen, stond niet de output centraal, maar de outcome, oftewel het effect van de maatregelen die zijn getroffen. Dat betekent het realiseren van een duurzaam gebouw waar het welzijn van de gebruiker centraal staat. Het resultaat is een Breeam-NL Outstanding gebouw en een #2-notering in de Happy Building Index.”

Betrokken partijen
VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten, Innax/HOMIJ en Boele & van Eesteren hebben het project in samenspraak met de opdrachtgever gerealiseerd samen met Fokkema & Partners Architecten, KuiperCompagnons, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Aveco de Bondt en Turntoo. De constructieve samenwerking tussen deze partijen en het nastreven van de hoge ambities hebben er toe geleid dat deze hoogst mogelijk onderscheiding behaald is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *