Stormloop op voorlichtingssessies over warmtepompen
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 143 seconden
Een paar weken geleden kreeg adviseur Erik Bek een belletje; of hij als gastspreker een korte lezing wilde verzorgen over warmtepompen voor de Technische Unie. De groothandel krijgt steeds vaker kleine installateurs aan de lijn met vragen over warmtepompen. “Begrijpelijk, lokale installateurs worden platgebeld door woningeigenaren. De laatste tijd staat de energietransitie volop in de belangstelling. We gaan van het gas af, brancheverenigingen, deskundigen en andere stakeholders discussiëren over de vraag hoe we onze thermische energievoorziening moeten gaan verduurzamen en daarbij wordt continu één systeemoplossing genoemd: de warmtepomp.”
Een cv-ketel kent geen geheimen meer voor de gemiddelde installateur. Hij is ermee opgegroeid, heeft er tijdens zijn opleiding en daarna volop aan gesleuteld en wordt regelmatig bijgepraat door fabrikanten over nieuwe doorontwikkelingen. Dat ligt anders voor duurzame technieken. Met name kleine en middelgrote installateurs hebben daar vaak nog weinig ervaring mee opgedaan. “En nu krijgen ze woningeigenaren aan de lijn, die graag willen weten of een warmtepomp ook in hun specifieke situatie een aantrekkelijk alternatief is. Om die vraag te beantwoorden moeten ze niet alleen beschikken over een zekere basiskennis over warmtepompen, maar ook vertrouwd zijn met randvoorwaarden en maatwerk kunnen leveren.”
Bek krijgt de indruk dat de branche zich in een rap tempo aan het bijscholen is. “De Technische Unie had haar informatieavond georganiseerd in het verkoopkantoor Den Haag Binckhorst. Ze hadden gerekend op een ‘aardige opkomst’, uiteindelijk hebben ze een magazijn achterin het pand moeten leeghalen om alle 120 belangstellenden een plek te bieden. De opkomst op 31 mei was veel groter dan verwacht.”
De bezoekers bestookten de adviseur met vragen. “Waar je aan moet denken? Vragen zoals: is een lucht-water-warmtepomp de beste oplossing; hoe zit het met geluid; wat zijn de (meer) kosten; kan ik een cv-ketel zomaar vervangen door een warmtepompinstallatie; is een warmtepomp altijd energiezuiniger; waar staan COP en SPF voor; is het vermogen altijd toereikend en heb ik voldoende warm water?” Overigens kreeg ik na Den Haag ook gelijk telefoontjes van vestigingen in Nijmegen, Amsterdam en Zaandam om dezelfde voordracht te komen geven.”
De adviseur betreurt het dat de gemiddelde consument en ook installateur vooralsnog blijft steken bij vragen over ‘warmtepompen’. “Een warmtepomp maakt onderdeel uit van een integrale oplossing om een gebouw te verduurzamen. Zonder goede isolatie, een passend afgiftesysteem en andere voorwaarden heeft de installatie van zo’n duurzame oplossing weinig zin.” Bek hoopt dat gaandeweg installateurs, corporaties en woningbezitters hun aandacht zullen verbreden en ook oog zullen krijgen voor de bouwkundige en andere installatietechnische randvoorwaarden.
Natuurlijk zijn er enthousiaste bewoners die nu al een stap verder gaan. Zoals in het Waterkwartier in Nijmegen waar huurders zelf aangeven met posters hoe graag ze een NOM-woning willen. Jonathan Reitsma, Commercieel Manager Slim Wonen van BAM, maakte er een foto van. “Maar dergelijke acties zijn zeldzaam”, is de ervaring van Bek. “Laten we hopen dat er snel verandering in komt.”