Combinatie van warmteopslag, warmtepomp en zonnepanelen voor woningen wint prijs

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 102 seconden

Een combinatie van onder andere warmteopslag, een warmtepomp en zonnepanelen die stroom en warmte produceren, heeft de eerste All Electric Challenge van Stichting Natuur & Milieu gewonnen. Het betreft een totaalpakket, inclusief financiering, waarbij de consument geheel ontzorgd wordt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warmte. Overtollige warmte in de zomer wordt in de bodem onder de straat opgeslagen met een zogenaamde bodemlus. In de winter wordt die warmte door een warmtepomp er weer uitgehaald om de woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. Er is één aanspreekpunt voor uitvoering, onderhoud en service.

De combinatie is ontwikkeld door het samenwerkingsverband Vaillant Group en Helena Sustainable Innovations (Helena). Volgens de jury is de oplossing innovatief, de mogelijke doelgroep groot en de potentiële impact hoog. De gebruiker kan met dit pakket flink besparen op de energierekening.

Grootschalig van het gas los
Met deze aanpak kunnen bestaande woonwijken grootschalig van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter worden gebracht, waarbij in één keer een woning, heel huizenblok, straat of woonwijk van een bodemopslag wordt voorzien. Elke woning krijgt daarbij een aansluiting op een aparte bodemopslag, waarin eigen opgewekte warmte wordt opgeslagen. Niet alleen de kosten van bodemopslag per woning worden met deze aanpak verlaagd, maar ook de kosten van de gebouwgebonden installaties in de woningen.

Een proeffase van dit concept is reeds succesvol afgerond. Fase 2 bestaat uit een huizenblok met 58 woningen waar dit concept wordt toegepast. Later dit jaar volgt fase 3, wanneer het concept ook wordt geïmplementeerd in ‘De Havenbuurt’ in Berkel Rodenrijs met meer dan 500 woningen.

Elektrische verwarming stimuleren
De All Electric Challenge is de uitdaging voor bedrijven om een concept te bedenken waarbij een huishouden stap-voor-stap overstapt van aardgas naar elektrische verwarming van huis en tapwater. De organisatie wil op die manier de omschakeling naar elektrisch verwarmde huizen stimuleren. De winnaars krijgen via de Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS) een demonstratieproject aangeboden om hun product in de praktijk aan geïnteresseerde huizenbezitters te kunnen laten zien.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *