Subsidieregeling voor praktijkleren verlengd tot 2023

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

De subsidieregeling voor praktijkleren blijft bestaan tot in elk geval 2023. Dat bleek tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs afgelopen week in de Tweede Kamer. Eerder dreigde de subsidieregeling voor de beroepsbegeleidende leerweg te worden geschrapt. Een Industriecoalitie bestaande uit Uneto-VNI, FME, Bouwend Nederland en Metaalunie pleitte voor de verlenging van de subsidieregeling ná 2019.

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI is blij met de brede steun in de Tweede Kamer: “Praktijkleren, de zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg, is hét succesverhaal van ons technische onderwijs. Daarop bezuinigen zou de broodnodige instroom van technici in gevaar brengen. Gelukkig heeft onze lobby tijdig effect gehad. Dat is belangrijk voor onze leden die zelf al veel investeren in het opleiden van technici.”

Intern opleiden
De Kamerleden Zohair El Yassini (VVD) en Mahir Alkaya (SP) hebben zich extra ingezet voor handhaving van de subsidieregeling praktijkleren: El Yassini: “Bedrijven die leerlingen intern opleiden zijn ontzettend belangrijk. Leren doe je immers het snelste en beste op de werkvloer zelf. Omdat werkgevers hier een enorme investering in doen, in geld en tijd, vindt de VVD het belangrijk om bedrijven hierin tegemoet te komen.”

Mahir Alkaya: “Ik heb veel bewondering voor kleine bedrijven met weinig personeel, die toch hun schaarse tijd en geld steken in de opleiding van toekomstige vakmensen. De subsidie die zij hiervoor krijgen, dekt niet eens de kosten die zij maken, maar het kabinet wilde ook dit afschaffen. Onbegrijpelijk. Ik ben blij dat het kabinet hier onder druk van de Tweede Kamer vanaf ziet.”

BBL enorm belangrijk
Voor de installatiebranche is het traject van het opleiden van leerlingen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) enorm belangrijk. Leerlingen gaan één dag per week naar school en de overige vier dagen zijn ze aan het werk bij een bedrijf waar zij onder begeleiding in de praktijk het vak leren. Leerlingen gaan één dag per week naar school en de overige vier dagen zijn ze aan het werk bij een bedrijf waar zij onder begeleiding in de praktijk het vak leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *