“We willen CO-vergiftiging door cv-ketels uitbannen”

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 127 seconden

In de afgelopen zes weken zijn in totaal 40 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege koolmonoxidevergiftiging, meldde Installatienet gisteren. Meestal zijn slecht werkende geisers, cv-installaties of kachels, verstopte rookkanalen of onvoldoende ventilatie de oorzaak van zulke ongelukken. Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra reageert vandaag als volgt: “Koolmonoxidevergiftiging als gevolg van cv-ketels willen we uitbannen. Bedrijven moeten straks gecertificeerd zijn en monteurs die aan een cv-ketel werken, moeten aantoonbaar vakbekwaam zijn. Zo’n bedrijf wordt herkenbaar aan een keurmerk én is te vinden in een online-register.”

Uneto-VNI werkt samen met de overheid aan een wettelijke certificeringsregeling voor verwarmingsinstallateurs. Daarmee moeten met name cv-installaties veiliger worden, zodat het aantal ongelukken afneemt. De Tweede Kamer bespreekt binnenkort het wetsvoorstel voor de wettelijke certificering. Als de volksvertegenwoordiging akkoord gaat, kan de nieuwe regeling al in 2019 in werking treden.

Terpstra waarschuwt wél voor een complexe regeling met te hoge kosten. “We hebben draagvlak nodig bij álle installateurs, als we de wettelijke certificering tot een succes willen maken. De regeling moet haalbaar en betaalbaar zijn voor de hele branche; 80% van de installateurs zijn kleine bedrijven of zzp’ers. Ik neem aan dat ook de overheid het belang hiervan inziet. We moeten alles op alles zetten om ongevallen met koolmonoxide terug te dringen.”

Onderzoeksraad voor Veiligheid
In november 2015 constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Koolmonoxide – Onderschat en onbegrepen gevaar dat de bestaande kwaliteitslabels, zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen, te weinig garantie boden voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. De Onderzoeksraad adviseerde daarom een wettelijk verplichte erkenning voor cv-installateurs in te stellen. Uneto-VNI ondersteunt dat advies. Op basis van de regeling die nu in de maak is mogen alléén gecertificeerde bedrijven en verwarmingsmonteurs nog een cv-ketel plaatsen en onderhouden.

Tips voor consumenten
Toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015 het rapport presenteerde, heeft Uneto-VNI haar leden herinnerd aan de gevaren van koolmonoxide. Dat is onder meer gebeurd met een 10-puntenlijst voor veilige gastechnische installaties. Maar ook consumenten kunnen volgens de installatiekoepel iets doen aan hun eigen veiligheid. Zo adviseert ze om de cv-ketel in het najaar te (laten) controleren vóór het echt koud wordt. ‘Een erkende installateur controleert in zo’n geval onder meer de rookgasafvoer. Die kan losraken, bijvoorbeeld doordat iemand ertegenaan stoot, en dat levert gevaarlijke situaties op. Verder is ventileren van levensbelang. Juist als het kouder wordt, moet in de ruimte van de cv-ketel dag en nacht een raam op een kiertje staan of een open ventilatierooster zijn.’ Uneto-VNI wijst er verder op dat in de ruimte waar de cv-ketel hangt of staat, een koolmonoxidemelder moet zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *