“Verdienmodel installateurs gaat op de schop”

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 171 seconden

Als installateurs in de nieuwbouw niet oppassen, kunnen ze binnen twee tot drie jaar tijd voor tientallen procenten aan omzet verliezen. Dat beweert Gerben Geelen. De projectleider van de Modulefabriek van Lőwik Installatietechniek ziet de bouwsector in een hoog tempo standaardiseren en overstappen op prefabricage. Met alle gevolgen vandien. “Vloerleveranciers gaan de installateurs werk uit handen nemen, door al kant-en-klare vloeren met ingestorte leidingen te leveren. En zo zijn er meer ontwikkelingen die de kleine en middelgrote installateur parten kunnen gaan spelen.”

Geelen werkte eerst jarenlang bij een bouwkundig aannemer, alvorens hij de overstap maakte naar Lőwik Installatietechniek. “Bij mijn vorige wekgever waren we al volop aan prefabben. Zo produceerden we daar onder andere prefab kappen en vloeren, waarin W-installatietechniek was verwerkt.”

Modulair bouwen
Zo’n 3 jaar geleden ging Geelen bij Lőwik Installatietechniek aan de slag, waar hij nauw betrokken raakte bij de totstandkoming van de Modulefabriek. “We produceren modules om modulair mee te bouwen. Het gaat dan om een samenstel van bouwkundige en installatietechnische delen. Bijvoorbeeld een trapmodule waarin de verticale leidingen voor de riool, ventilatie, waterlelding, verwarming en elektra zijn samengevoegd. Daarnaast maken we ook modules met aan de ene kant de meterkast en aan de andere kant het toilet. Deze zijn geschikt voor de begane grond. Speciaal voor op de zolder zijn de energiemodules. Ze bestaan uit een luchtwater warmtepomp met wtw-unit, leidingenwerk, een buffervat en de verdeler voor de vloerverwarming.”

Het idee voor de Modulefabriek werd geboren tijdens de crisis. “We zagen hoe bouwkundige aannemers steeds meer hun doorlooptijd aan het verkorten waren. Als installateur moet je daar wel in meegaan, vonden wij, door ook zelf plug & play oplossingen te gaan bieden. Bijkomend voordeel is dat de modules onder geconditioneerde omstandigheden worden vervaardigd, wat de kwaliteit ten goede komt. Bovendien neemt de montagetijd drastisch af.”

Outsourcen
Bij de Modulefabriek van Lőwik Installatietechniek werkt een team van vijf man. Het onderdeel van de installateur staat in nauw contact met een bouwer, die de modules afneemt. “Dankzij de modulaire werkwijze die de bouwkundige aannemer hanteert, zijn ze nu in staat binnen één dag circa 75% van een nieuwbouwwoning te realiseren.” Dat gebeurt op dit moment onder andere bij projecten in Arnhem en Veenendaal.

Bij een verdere opschaling wil de installateur de fabricage van modules gaan outsourcen. Dat zou zomaar eens binnen een mum van tijd al werkelijkheid kunnen zijn. Geelen verwacht een revolutie in de bouw. “Fabrikanten zullen in toenemende mate zelf al installatietechnische elementen gaan verwerken in hun producten, zoals bijvoorbeeld schakelmateriaal in wanden en leidingenwerk in kanaalplaatvloeren. Dat gaat installateurs in de nieuwbouw, die niet anticiperen op deze ontwikkeling binnen 2 tot 3 jaar tijd tientallen procenten aan omzet schelen.”

In een BIM-model
Voor de renovatiesector dreigt hetzelfde gevaar, verwacht Geelen, hoewel minder acuut. Ook daar wordt al nagedacht over prefab en stekkerklaar installeren. “In principe kan je een renovatieproject nauwkeurig laten opmeten, vervolgens in een BIM-model het ontwerp uittekenen en met plug & play oplossingen op de locatie zelf aan de slag gaan.”

Geelen adviseert kleine en middelgrote installateurs dan ook om mee te gaan in deze ontwikkeling. “Zoek de samenwerking op met bouw- en installatiepartijen die al prefabben. Realiseer je bovendien dat monteurs in toenemende mate allrounders gaan worden en speel daarop in. De monteur van de toekomst zal van vele markten thuis zijn en zowel uit de voeten kunnen met bouwkundige als installatietechnische elementen en systemen.”

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *