Staatstoezicht op de Mijnen gaat de eisen aanscherpen die gelden voor boorbedrijven die zich bezighouden met het winnen van aardwarmte. Dat zei directeur Theodor Kockelkoren op het NOS radio 1 Journaal. De metalen buizen die worden gebruikt om het water naar beneden en omhoog te pompen, kunnen gaan lekken door roestvorming.

Van de 23 aardwarmteprojecten die momenteel in Nederland worden uitgevoerd, zijn er twee stilgelegd om schade aan de buizen te repareren. Staatstoezicht op de Mijnen ziet deze manier van aardwarmtewinning overigens wel als een veelbelovend alternatief nu Nederland van het gas af moet.

De techniek komt er op neer dat water naar een diepte van 2 tot 2,5 kilometer gaat en daarna - opgewarmd - weer wordt opgepompt voor het verwarmen van onder andere woningen en kantoren. Door het zout dat mee naar boven komt ontstaat in de enkelwandige pijpen corrosie. Om dit tegen te gaan worden chemicaliën gebruikt. Als er dan tóch lekkages ontstaan, vervuilt de bodem.

In Trouw zegt de brancheorganisatie van Nederlandse aardwarmtebedrijven Dago dat aanpassingen nodig zijn. "We moeten de kinderziektes oplossen", zegt een woordvoerder. De sector wil graag meewerken aan nieuwe veiligheidseisen, hoewel die de aardwarmtetechniek wel duurder zal maken.