Technische branche ergert zich aan onbekwame sollicitanten
Technische organisaties vinden onbekwame mensen die op vacatures afkomen hun grootste ergernis in de branche. Ook ergeren ze zich aan het imago dat de technische sector heeft en de onderlinge concurrentie bij het werven van personeel. Aan het imago dat de technische sector heeft moet gewerkt worden, vindt een groot deel van de respondenten. Als dat meer in de smaak valt bij jongeren kan dit een oplossing zijn voor het personeelstekort
Dit alles blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.
Grootste kennistekort
De onbekwaamheid van nieuwe sollicitanten zorgt voor een tekort aan kennis binnen de technische branche. Dit is niet in alle technische takken even duidelijk merkbaar. Vooral in de industriële automatisering zien veel bedrijven (24%) een gebrek aan kennis. Ook in de industriële elektrotechniek (20%) en in de installatietechniek (18%) is het kennisniveau lang niet bij alle bedrijven optimaal. De vakgebieden gebouwautomatisering (1%) en veiligheid, gezondheid & milieu (2%) lijken hier voorlopig geen last van te hebben.
“Kwaliteit ontbreekt”
John Huizing, directeur bij ROVC: “Niet alleen is er een kwantitatief tekort, maar het wordt ook steeds duidelijker dat kwaliteit ontbreekt. Hierin zien we dat er in de praktijk vaak andere vaardigheden worden verwacht, dan die in opleidingen aan bod komen. Het streven moet dus zijn om het onderwijs en de praktijk meer op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast kan het raadzaam zijn om werknemers bij te scholen. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en blijft de kennis in organisaties up-to-date.”