Eerst hybride, daarna isoleren en uiteindelijk echt duurzaam
Appartementencomplexen met blokverwarming kunnen in drie stappen van het aardgas af. Dat stelt Energy Bridge, een bedrijf dat woningcorporaties helpt om hun gebouwen te verduurzamen. Eerst de cv-ketel vervangen door een hybride systeem, daarna pas isoleren en uiteindelijk overstappen op een duurzame techniek, zoals een warmtenet of hogetemperatuur-warmtepomp.
Door eerst de installaties te vervangen door duurzame varianten en het isoleren uit te stellen tot een natuurlijk moment, zoals het vervangen van de buitengevel, laat Energy Bridge de Trias Energetica in feite los. Trias Energetica is een leidend principe op gebied van energieadvies met energiebesparing als prioriteit. Gebouwen worden volgens dit principe eerst ingrijpend geïsoleerd.
Eerste stap: hybride systeem voor cv-ketel
Wanneer de ketel wordt vervangen door een duurzaam hybridesysteem, bestaande uit warmtepomp, zonne-energie, buffers en een kleine cv-ketel, is het al mogelijk om zo’n 80% van het gasverbruik te reduceren, betoogt Energy Bridge. De kleine (of zelfs een overgebleven) cv-ketel blijft nog nodig bij koude buitentemperaturen van 0 graden Celsius en lager. De bestaande binneninstallaties en radiatoren kunnen blijven zitten. De bewoner is niet meer 100% afhankelijk van de steeds hoger wordende gasprijzen, zodat de energierekening laag gehouden kan worden. TCO-berekeningen laten volgens het bedrijf zien dat een hybride systeem nu al voordeliger is dan een 1-op-1 vervanging. Door slim om te gaan met andere installaties in het pand, hoeft de elektra-aansluiting van de netbeheerder niet verzwaard te worden.
Tweede stap: isoleren (indien nodig)
In het algemeen, zo stelt Energy Bridge, zijn gebouwen van ná 2000 voldoende geïsoleerd om verwarmd te worden door een all-electric oplossing. Gebouwen vóór die tijd kunnen lokaal en gericht – en daardoor goedkoper – geïsoleerd worden. Kennis van het gebouw, het bestaande gebruik, het comfort en bestaande meettechnieken maken het mogelijk om de zwakke isolatie-plekken van een gebouw in kaart te brengen.
Derde stap: actuele duurzame technieken
De overgebleven cv-ketel uit de eerste stap wordt vervangen door een op dat moment beschikbare andere duurzame techniek. Dit kan bijvoorbeeld de aansluiting zijn op nieuw te realiseren warmtenet zijn, een nieuw type hogetemperatuur-warmtepomp of zelfs een alternatief op waterstof dan wel een techniek die nu nog niet bekend is. De keuze zal gebaseerd moeten worden op financiële en technische argumenten, aldus Energy Bridge.
Ook voor andere gebouwtypes
Genoemde stappen zijn specifiek uitgelicht voor appartementencomplexen met blokverwarming voor woningbouwverenigingen vanwege het belang voor betaalbaar wonen en het verduurzamen van de voorraad. Maar ook voor andere gebouwtypes is dit 3-stappenplan toepasbaar, laat Energy Bridge weten.
Bron: Energy Bridge