‘De warmtepomp is niet meer innovatief’

Nu het einde van het jaar met rasse schreden nadert, wordt het tijd voor de lijstjes. Ron Bosch, adviseur en HBO-docent Installatietechniek blikt – net als vorig jaar – voor ons terug op 2019 en doet enkele voorspellingen voor 2020.

Vorig jaar schreef ik dat onze branchevereniging van naam was veranderd. Het was even wennen aan ‘Techniek Nederland’, maar inmiddels is deze nieuwe naam al aardig ingeburgerd. Ook bij andere relevante organisaties veranderde het een en ander. Zo besloten Sterkin en KvINL samen verder te gaan onder de naam InstallQ. Deze stichting heeft nu verschillende, onafhankelijke keurmerken en erkenningsregelingen onder haar hoede, die van belang zijn voor onder andere elektrotechnische, gastechnische en waterinstallateurs

Warmtepompen
Volgens cijfers van Centraal Bureau Statistiek is het aantal lucht/water-warmtepompen in Nederland sterk gegroeid. Inmiddels zijn ruim 400.000 woningen voorzien van een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht en circa 60.000 woningen van een warmtepomp die gebruik maakt van bodemenergie. Daarmee durf ik te stellen dat de warmtepomp inmiddels zeker niet meer innovatief is, maar een beproefde verwarmings-/koeltechniek.

Bouwbesluit
Het Bouwbesluit 2012-2018 wordt aangepast. Het belang van comfort komt sterker op de voorgrond te staan. Bij de toepassing van CO2 geregelde ventilatiesystemen wordt in de hoofdslaapkamer naast de woonkamer of keuken een extra CO2-sensor verplicht.

#vangaslos
#Vangaslos veroorzaakte een schok in de markt. Volgens de politiek was deze maatregel noodzakelijk vanwege de aardverschuivingen in Groningen. Wel bijzonder als je bedenkt dat de Minister-President circa 4 jaar geleden in het Noord-Duitse Lubmin nog de Nord Stream gaspijpleiding in gebruik heeft genomen namens ons land. De Nord Stream verbindt de enorme gasreserves in Rusland via de Oostzee met Europa. De leidingen kunnen gedurende een periode van minstens 50 jaar Europa voorzien van 55 miljard kubieke meter per jaar. Dat is voldoende om ruim 26 miljoen huishoudens in Europa te bevoorraden en om een deel van de energiehonger van de Europese landen te stillen. Vreemd dus dat ons land flink mee heeft meebetaald aan de 1224 kilometer lange pijplijn en we nu #vangaslos gaan. Uiteindelijk wil de overheid dat in 2050 alle huishoudens niet langer afhankelijk zijn van aardgas.

Multidisciplinair
De vraag naar zonnepanelen, warmtepompen, opslagsystemen en andere energietechniek groeit. Deze technologie heeft invloed op de manier waarop gebouwen worden ontwikkeld. Ook de schil is bijvoorbeeld belangrijk. Als die heel dun is, zijn we energetisch gezien niet zo goed bezig en kost het meer energie. De hedendaagse installatietechnici hebben echter vaak een beperkt kennisgebied. Er is behoefte in de markt aan breed opgeleide technici die kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals de energietransitie en circulariteit. Daarnaast zal er geleidelijk aan een vraag ontstaan naar nieuwe beroepen, zoals creator, integrator, assembler of provider.

Economische tegenwind
Er gaan op termijn handelsbarrières ontstaan tussen de VK en de EU wegens de Brexit. En door de recente uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van uitstoot van stikstof, komt de komende vijf jaar voor 14 miljard euro aan bouwprojecten op losse schroeven te staan. Ik ben erg benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken. We zullen het zien in 2020!

 

 

Op onze nieuwsbrief abonneren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *