Dreigt een installatiecrisis?
‘Terwijl de enorme vraag naar woningen en kantoren aanhoudt, breekt op de achtergrond een nieuwe bouwcrisis uit’, meldt de Telegraaf. Betekent dit dat er ook voor de installatiesector een crisis aan dreigt te komen? Misschien – zoals gebruikelijk bij dit soort tendensen – wat later, omdat de sector over het algemeen enige tijd achter de bouw aanloopt. Maar toch.
De bouwsector maakte in de laatste drie maanden van vorig jaar de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd mee. En met 137 faillissementen stijgt het aantal omgevallen bouwbedrijven nu al zes kwartalen op rij, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bouwkennis meldt dat de woningbouwproductie dit jaar daalt naar 64.000 woningen en volgend jaar nog minder woningen worden opgeleverd, namelijk 61.000. De stikstofproblematiek wordt gezien als één van de oorzaken van de daling. Vooral eengezinswoningen buiten de randstad worden getroffen door vertragingen.
“De nieuwbouw moet nu echt weer op gang komen”
De branchekoepel Techniek Nederland lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken over een dreigende installatiecrisis. Woordvoerder Dick Reijman reageert desgevraagd: “Er is geen sprake van een crisis in de installatiebranche. Bedrijven hebben het over het algemeen nog razend druk. Maar zorgen zijn er natuurlijk wel, met name bij installateurs in de seriematige nieuwbouw. Als gevolg van de stikstofcrisis heeft het uitgeven van vergunningen voor nieuwbouw enkele maanden stil gelegen. De effecten daarvan zullen later dit jaar zichtbaar worden. Het is cruciaal dat de nieuwbouw nu weer echt op gang komt.”