Van de ene op de andere dag zonder werk

Waar Nederland nog denkt met een intelligente lockdown uit de coronacrisis te komen, heeft men aan de andere kant van ons koninkrijk al gekozen voor strenger pakket aan maatregelen. In Aruba geldt een ‘Shelter in Place’, lijkend op een algehele lockdown. Het gevolg is dat de bouwsector compleet platligt en de Nederlandse installateur Berry Gerrissen-Lopez van de ene op de andere dag plotseling geen werk meer heeft. Toch zou hij voor geen goudgeld terug willen naar Nederland.

Berry (op de foto met zijn gezin) was in Nederland bij verschillende installatiebedrijven, waaronder Breman, werkzaam voordat hij in 2019 verkaste naar Aruba. De 44-jarige installateur speelde al langere tijd met de gedachte om in het buitenland een nieuw bestaan op te bouwen en Aruba lag voor de hand, omdat zijn vrouw daar deels haar Roots heeft liggen.

Eigen bedrijf
In februari van dit jaar opende hij zijn eigen bedrijf op het eiland: Plumber Aruba. Al snel had hij een kleine klantenkring opgebouwd, de toekomst zag er rooskleurig uit. Maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten.

Shelter in Place
“De lokale regering heeft gekozen voor een Shelter in Place, lijkend op een algehele lockdown. Die ging zondag plotseling van de ene op de andere dag in. Het betekent in de praktijk dat je tussen 06.00 en 21.00 uur alleen de straat op mag als je in een vitale sector werkzaam bent, bepaalde essentiële zaken moet regelen, zoals boodschappen doen of om te sporten. En tussen 21.00 en 06.00 uur mag niemand de straat op.”

Forse boetes
De boetes zijn fors. De handhaving grondig en streng. “Er zijn al behoorlijk wat boetes uitgedeeld met bedragen die oplopen tot honderden euro’s. Als je als bedrijf toch stiekem aan de slag gaat, loop je daarnaast nog het risico dat je de poorten echt moet gaan sluiten totdat de coronacrisis is overgewaaid.”

Geen vitale sector
De bouw- en installatiebranche worden niet tot de vitale sectoren geregeld. Het gevolg is dat Berry nu thuiszit en moet afwachten hoe de crisis zich verder ontwikkelt.

Vrees voor de toekomst
“Dat ze hier strengere maatregelen hebben doorgevoerd dan in Nederland is wel begrijpelijk. Er is maar één ziekenhuis, dus ze moeten koste wat het kost overbelasting van de zorg voorkomen. Daarnaast is Aruba compleet afhankelijk van het toerisme. Ze hopen dat de crisis hier snel uitgewoed is, zodat ze weer de economie op gang kunnen brengen.” Maar zelfs al zou dat lukken, dan is Berry niet direct optimistisch gestemd over de nabije toekomst. “We drijven hier vooral op Amerikaanse toeristen en je ziet hoe de epidemie daar nu huishoudt…”

Rampzalig
Toch staat Berry vierkant achter de maatregelen van de Arubaanse regering. Hij denkt ook dat ze gekozen hebben voor de beste aanpak. Voor hem zelf heeft het tot gevolg dat hij voorlopig geen werk heeft. “Ik heb inmiddels een ontheffingsaanvraag ingediend. Ook wij oefenen een vitaal beroep uit. Er doen zich nu situaties voor die ook als acute nood kunnen worden gekenmerkt. Denk maar aan leidingen die stuk gaan, waardoor gezinnen zonder water zitten of wc’s die niet functioneren, wat ook gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Dat is natuurlijk rampzalig.”

Tijdje uitzingen
Berry hoopt snel uitsluitsel te krijgen. In de tussentijd gaat hij ook een aanvraag indienen voor een eenmalige uitkering van 475 euro waar kleine ondernemers recht op hebben. “En marktonderzoek doen. Proberen beter in beeld te krijgen wat interessante partijen zijn om mee samen te werken, wie er op sleutelposities zitten en dergelijke. Gelukkig ontvangt mijn vrouw nog haar salaris, we kunnen het nog wel een aantal maanden uitzingen. Maar het moet ook echt niet te lang duren, dan wordt het wel vervelend.”

Op onze nieuwsbrief abonneren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *