Koeling neemt vlucht door coronavaccins en trekt zij-instromers aan
De grootschalige vaccinatieprogramma’s die momenteel wereldwijd opgezet worden, hebben grote gevolgen voor de koeltechnische branche. Henk Komin, verantwoordelijk voor strategie en innovaties bij Koudebureau IJskoud BV in Amsterdam, voorspelt dat de koeltechniek van de hele farmaceutische keten op de schop moet om coronavaccins te kunnen koelen en vervoeren. Ook zal in de hele logistieke farma-keten en daarbuiten afname van koeling als dienst de norm worden. Ten slotte zal er een grote zij-instroom op gang komen van medewerkers uit sectoren als de horeca en de evenementenbranche.
Henk Komin: “De veelbelovende coronavaccins moeten bevroren of gekoeld vervoerd en opgeslagen worden. Dat betekent nogal wat. Logistieke bedrijven moeten nu ineens verstand krijgen van gekoelde opslag en overslag. We zien dat dit soort bedrijven steeds meer gekoelde warehouses laten bouwen, waarbij verwacht wordt dat koeling het altijd perfect doet zonder dat iemand daar iets voor hoeft te doen. Dat zien we ook bij instellingen als de GGD, die het vaccinatieprogramma moet gaan uitvoeren. De GGD wil vooral doen waar ze goed in is: vaccineren!”
Afname van koeling naar gebruik in plaats van bezit
“In de hele logistieke farma-keten – maar ook daarbuiten – wordt Cooling As A Service, ook wel CAAS genoemd, de norm. CAAS betekent dat klanten geen koelkast of onderhoud afnemen, maar liters gekoelde ruimte. Je koopt dus geen koelcel als product, maar koeling als dienst. Net als bij deelauto’s of vakantiehuisjes verschuift het van bezit naar gebruik. Een bedrijf wil de garantie dat een product op temperatuur is op het moment dat de eerste medewerkers het ’s ochtends nodig hebben, zoals vaccins. CAAS betekent ook op afstand de koelingen monitoren. Als het alarm gaat, gaan wij erheen, halen we de vaccins uit de betreffende koelinstallatie en plaatsen die in een andere, repareren het defect en plaatsen de vaccins weer terug. Als de vaccinatiedienst ’s morgens binnenkomt, kunnen medewerkers direct probleemloos vol aan de slag”, aldus Komin.
Nieuwe tijden, nieuwe opleidingsmethoden
Komin vervolgt: “Als bedrijven nu als gevolg van de pandemie in problemen komen, zet de overheid in op omscholing van die medewerkers. Anders komen die mensen in de WW terecht. Wij zien op onze IJskoud Academie dan ook steeds meer zijinstromers, die omgeschoold willen worden uit andere beroepsgroepen. Maar dat moet anders dan vroeger. Vroeger leerde je een vak door lange tijd met een ervaren vakman mee te lopen. Zo duurde het zes tot tien jaar voor je volleerd koelmonteur was. Tegenwoordig zijn leerlingen ongeduldig. Ze willen niet meer lang leren maar meteen iets kunnen en doen. Je moet je opleiding dus anders inrichten. Op de IJskoud Academie bieden wij daarom korte opleidingen, heel praktisch, zodat je als student meteen iets kan. Zo kun je al binnen een paar dagen onderaan beginnen en dan continu bijleren om je carrière te upgraden.”