‘Vrouw in de bouw’ is jongste GPR Gebouwexpert van Nederland
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 121 seconden
De jongste GPR Gebouwexpert van Nederland heet Iris Aveskamp en werkt als bouwkundig ingenieur bij TiMaX bouwadvies in Denekamp. Deze 23-jarige vrouw in de bouw heeft afgelopen maand haar licentie voor GPR Gebouw 4.2 gehaald, een richtlijn voor duurzaam bouwen. In totaal hebben slechts 68 mensen in Nederland deze titel.
GPR Gebouw is de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen en is toonaangevend in Nederland. Met GPR Gebouw wordt de duurzaamheid van bestaande bouw, maar ook van nieuwbouw en grootschalige renovatie van woning- en utiliteitsbouw gemeten. Energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde staan hierin centraal. Iris: “Door deze richtlijn toe te passen kunnen opdrachtgevers betere keuzes maken voor duurzame materiaalkeuze, toekomstbestendig bouwen en total costs of ownership. Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouw van een school. Door rekening te houden met de materiaalkeuze, kan de school in de toekomst eenvoudig omgebouwd worden tot appartementencomplex. Om goed te kunnen adviseren over duurzaam bouwen, zitten wij graag in een vroeg stadium bij opdrachtgevers aan tafel. Zo kunnen in de ontwerpfase relatief kleine wijzigingen zonder hogere bouwkosten al zorgen voor een veel hogere GPR-score. Dat levert overigens niet alleen winst op voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Duurzaam bouwen betekent al lang niet meer duurder bouwen. Het betekent vooral slimme keuzes maken, die bijvoorbeeld in de onderhouds- en energiekosten van een pand aanmerkelijke kostenbesparing op kan leveren. Daar komt bij dat steeds meer aanbestedingen nadrukkelijk vragen om GPR-berekeningen.”
Daar waar vroeger vooral prijs, kwaliteit en planning bepalend waren bij aanbestedingen, gaat het vandaag de dag nadrukkelijk ook om duurzaamheid. Vooral overheidsinstellingen vragen steeds vaker om een GPR-berekening bij de uitgifte van kavels of bij (nieuw)bouwplannen. Daarnaast kunnen opdrachtgevers die een GPR-berekening toepassen, gebruik maken van de fiscaal aantrekkelijke regelingen Milieu Investerings Aftrek (MIA). Iris: “Deze regelingen maken het nog eens extra aantrekkelijk om te investeren in duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld een gebouw waarin een opdrachtgever vier miljoen euro investeert. Met een GPR-berekening toont hij vervolgens aan dat er duurzaam wordt geïnvesteerd. Hij kan dus aanspraak maken op bovengenoemde regelingen. Dat kan een fiscaal voordeel opleveren van circa € 360.000. Het is dus altijd de moeite waard om te onderzoeken of een GPR-berekening loont. De meest ideale situatie daarbij is om vroegtijdig aan tafel te zitten. Achteraf een bestek ‘toetsen’ of ‘aanpassen’ met GPR-vriendelijke keuzes is altijd duurder dan gelijk bij het opstellen goede adviezen te geven over duurzaam bouwen.”
Voor meer informatie op www.gprberekening.nl