Dubbelcijferige groei in 2023 voor Bosch Home Comfort Group
De Bosch Home Comfort Groep realiseerde in het boekjaar 2023 een omzet van 5 miljard euro. Dit is een nominale groei van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. En een valuta-gecorrigeerde groei van ongeveer 14 procent. De groei werd gedreven door warmtepompen en hybride warmtepompsystemen: In Duitsland steeg de verkoop van warmtepompen met 84 procent, terwijl de verkoop van hybride warmtepompsystemen steeg met 46 procent. De groei in beide segmenten overtrof daarmee de marktgroei van 51 en 12 procent.
De Bosch Home Comfort Groep breidde ook zijn marktpositie in efficiënte ketels die later kunnen worden aangevuld met een warmtepomp om zo kunnen worden aangevuld met een warmtepomp om een hybride systeem te vormen. "Deze cijfers onderstrepen de leidende positie van de Bosch Home Comfort Groep op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen en het groeiende belang van warmtepomp technologie voor de hele Europese markt," zegt Jan Brockmann, CEO van de Bosch Home Comfort Groep. "Vorig jaar opereerden we al in een volatiele marktomgeving. Hoge rentetarieven en een zwakke nieuwbouw hebben ook invloed op de verwarmingsmarkt", legt Brockmann uit.
Stabilisatie
Het Europese beeld is gemengd: Terwijl markten met duidelijk gedefinieerde plannen, zoals Nederland, een aanzienlijke groei hebben gezien in warmtepompen en hybride systemen, hebben andere markten een daling gezien. De Bosch Home Comfort Groep verwacht echter dat de vraag zich zal stabiliseren en dat de groei op middellange termijn zal normaliseren.
Vastberaden
Vergeleken met 2022 heeft het bedrijf zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling met 19 procent verhoogd tot 256 miljoen euro. Met ongeveer 14.600 medewerkers was het aantal medewerkers iets hoger dan het voorgaande jaar. "We kijken terug op een succesvol financieel jaar, dat werd beïnvloed door politieke beslissingen. Eén ding is zeker: zonder warmtepompen en hybride warmtepompsystemen zal het niet mogelijk zijn om een CO2-neutrale gebouwde omgeving te realiseren. Daarom zijn we vastberaden ons elektrificatiebeleid voort te zetten," voegt Brockmann toe.
Voorzichtig optimistisch
De Bosch Home Comfort Group verwacht dat de Duitse markt een trage start zal kennen in de eerste helft van 2024. Het feit dat de subsidievoorwaarden vorig jaar lange tijd onduidelijk bleven, leidde tot onzekerheid bij consumenten en tot een daling van het aantal aanvragen voor warmtepompsubsidies. "De subsidievoorwaarden zijn nu duidelijk voor consumenten. We zijn voorzichtig optimistisch dat de binnenlandse vraag naar warmtepompen en hybride warmtepompen in Duitsland weer zal toenemen vanaf medio 2024," legt Jan Brockmann uit. Om klimaatneutraliteit te bereiken in de Duitse bouwsector moeten warmtepompen en hybride warmtepompen betaalbaar zijn voor huishoudens wat betreft aanschaf- en exploitatiekosten. "We zijn nog steeds van mening dat het Gebäudeenergiegesetz (Gebouwenergiewet) moet worden uitgebreid met aanvullende oplossingsmogelijkheden zoals ventilatiesystemen met warmteterugwinning," voegt Brockmann toe. "Hoe dan ook, is het nu een goed moment om gebruik te maken van het aantrekkelijke subsidieprogramma en te kiezen voor een warmtepomp of hybride warmtepomp."
Nieuwe productielocatie
De Bosch Home Comfort Group is voorbereid op de opschaling van warmtepompen
Met de volledige effecten van de Gebäudeenergiegesetz vanaf 2026/2028 voorspelt het bedrijf een duurzame impuls voor elektrificatie op de verwarmingsmarkt. De Bosch Home Comfort Group investeert tot 2030 meer dan één miljard euro in haar Europese ontwikkelings- en productienetwerk voor warmtepompen om de noodzakelijke capaciteit te bieden. Een groot deel van deze investering, ongeveer 255 miljoen euro, zal worden besteed aan de bouw van een nieuwe productielocatie voor warmtepompen in Dobromierz in Polen tot eind 2027. 100 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de productielocatie in Aveiro, Portugal tot 2026. In Wernau, Duitsland heeft het bedrijf een nieuw laboratorium opgezet met testbanken voor warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en ventilatiesystemen. Deze strategische investeringen weerspiegelen duidelijk het ambities van de Bosch Home Comfort Group voor de Europese markt en onderstrepen haar pioniersrol op het gebied van warmtepomptechnologie. "De Home Comfort Group is sterker dan ooit het jaar 2024 ingegaan, met als doel efficiënte en innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning en de volledige reeks elektrificatieoplossingen wereldwijd te stimuleren," zegt Jan Brockmann.
Nieuwe lucht/lucht-warmtepomp
Op de CES in Las Vegas presenteerde Bosch een nieuwe lucht-lucht warmtepomp voor buitentemperaturen tot min 25 graden Celsius, speciaal ontworpen voor de koude regio's van Noord-Amerika. De Bosch koudklimaatwarmtepomp voldoet aan de eisen van het Amerikaanse Ministerie van Energie en gaat nu van het laboratorium naar veldtest. "Niet alle warmtepompen zijn hetzelfde. We ontwikkelen modellen die perfect zijn aangepast aan regionale omstandigheden voor maximaal thuiscomfort," legt Stefan Thiel, Executive Vice President verantwoordelijk voor verkoop in Centraal-Europa en delen van Oost-Europa, uit.
Elektrificatie in woonwijken en bestaande gebouwen
Naast warmtepompoplossingen voor nieuwbouw omvat het elektrificatieportfolio van de Bosch Home Comfort Group ook innovatieve en energie-efficiënte oplossingen voor woonwijken en bestaande gebouwen die in aanmerking komen voor subsidies. Bijvoorbeeld CO2-neutrale lokale lagetemperatuur verwarmingsnetwerken in Duitsland en andere landen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een CO2-neutrale gebouwde omgeving. In het Duitse Leck wordt momenteel de eerste fase van zo'n netwerk gebouwd om 153 woningen en bedrijven van warmte en warm water te voorzien. Elk gebouw is verbonden met een Bosch brine-water warmtepomp. Een centraal collectorveld onttrekt warmte uit de grond, wat zorgt voor een bijzonder efficiënte energievoorziening voor de wijk. Vanaf 2024 zal het merk Buderus hybride warmtepompsystemen aanbieden die ook oudere appartementsgebouwen in stedelijke wijken in staat stellen te voldoen aan de eisen van de Duitse Gebouwenenergiewet. De warmtepomp neemt de hoofdbelasting van de energievoorziening op zich en de aanvullende HR-ketel wordt alleen ingeschakeld tijdens piekvraag. Deze hybride systemen kunnen duurzame warmte leveren aan wijken met maximaal 100 wooneenheden.
In 2024 zal het merk Bosch de eerste lucht-lucht warmtepomp lanceren die kan worden gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Omdat het voldoet aan de eisen van de Federale Subsidie voor Efficiënte Gebouwen (BEG), komt het in aanmerking voor subsidies, net als elke andere Bosch warmtepomp.
Well-Being portoflio fors uitgebreid
De Bosch Home Comfort Group heeft haar assortiment Well-Being producten aanzienlijk uitgebreid. Vanaf de zomer van 2024 worden alle luchtreinigers en mobiele airconditioners bediend via de HomeCom Easy app, die ook wordt gebruikt voor het regelen van warmtepompen. Moderne energiebeheersystemen zorgen voor een efficiënte en duurzame stroomvoorziening in woningen. Door PV-energie intelligent en automatisch te verdelen, kunnen ze de elektriciteitskosten tot 60 procent verlagen.
Nieuwe diensten versnellen de energietransitie
De Bosch Home Comfort Group en haar merken ondersteunen verwarmingsinstallateurs om hun dagelijkse werk efficiënter te maken. Praktijkgerichte trainingen leren verwarmingsinstallateurs hoe ze warmtepompen en hybride warmtepompsystemen efficiënt en snel kunnen installeren. Alleen al in 2023 werden meer dan 20.000 installateurs getraind tijdens elektrificatieseminars. Om de volgende generatie te ondersteunen, bieden de merken ook verdere trainingsprogramma's voor docenten op beroepsscholen. Volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek is HVAC-systeemmonteur een van de 10 meest populaire opleidingen.
De merken Buderus en Bosch bieden een breed scala aan digitale oplossingen, zoals op afstand bewaken van verwarmingssystemen, en verschillende diensten om het dagelijkse werk van HVAC-installateurs efficiënter te maken en hen meer tijd te geven voor hun kernactiviteiten - het installeren van verwarmingssystemen.
Een nieuwe service van Bosch stelt verwarmingsinstallateurs in staat om de voorbereidingen voor de installatie van buitenunits van warmtepompen als een dienst te boeken en deze niet-specialistische activiteit uit te besteden. Het merk Buderus is momenteel bezig met het opzetten van een nieuwe PV-installatieservice, die advies, en ontwerp van individuele PV-systemen en het genereren van een alles-in-één aanbieding inclusief installatie omvat.