Brancheverenigingen Luka en Binnenklimaat Nederland slaan de handen ineen met technisch opleider ROVC voor een gezond binnenklimaat. Waar Luka eerder al cursussen voor monteurs en chef monteurs luchtkanalen verzorgde, bestond er geen erkend diploma voor deze technici. Hier moest volgens beide brancheverenigingen verandering in komen.

Samen met ROVC hebben de Luka en Binnenklimaat Nederland een traject ontwikkeld om mensen enthousiast te maken voor een carrière in de luchtdistributie. Hiermee hopen alle betrokken partijen de nodige technici naar de branche te halen, en erkende diploma’s uit te geven. Op woensdag 11 september jl. is de samenwerkingsovereenkomst gesloten die het voor zowel ervaren monteurs, als zij-instromers mogelijk maakt om via snelle routes een branche erkend diploma te kunnen halen.

Gezamenlijk vakcentrum
Dat de krachten gebundeld moesten worden, was voor Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland, al jaren bekend. “De roep om een gezond binnenklimaat neemt alleen maar toe en regelgeving zal daarin zeker niet ontbreken,” vertelt hij. “Mijn ambitie is altijd geweest om een gezamenlijk Vakcentrum Binnenklimaattechniek te realiseren, waarin over de hele breedte praktijkonderwijs gegeven kan worden. Samen met ROVC is drie jaar geleden het praktijkcentrum in Ede gerealiseerd. Inmiddels zijn er meerdere partijen aangesloten, waaronder IW Nederland, Techniek Nederland en nu ook de Luka.”

Modulair en klassikaal leren
Laura Nijburg, voorzitter van de Luka: “Zo'n acht jaar geleden hebben we flink geïnvesteerd in e-learning cursussen voor monteurs en chef-monteurs luchtkanalen om het kwaliteitsstreven van de Luka ook in de praktijk naar een hoger niveau te brengen. Maar de markt is veranderd en wij zien nu een veel grotere behoefte aan modulair en klassikaal leren. Toen we hoorden van het initiatief van Binnenklimaat Nederland waren we al snel enthousiast. Eind vorig jaar zijn we met elkaar in gesprek gegaan om de Luka hierbij aan te sluiten en we zijn blij dat dit nu gelukt is.”

Erkende diploma’s voor technici
Albert Walda, directeur Vakcentrum Binnenklimaattechniek, kreeg een SLIM-subsidie om aan de slag te gaan met een ontwikkelingsplan voor luchtkanaalmonteurs, maar liep al snel tegen de realiteit van het bekostigde mbo-onderwijs aan. “Er bleek geen kwalificatiedossier te zijn waarin dit vak paste”, aldus Walda. “Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC, kwam echter direct met een oplossing en binnen zes maanden hebben we de opleiding in elkaar gezet.”
“We hebben een modulaire opzet waarin je, afhankelijk van de hoeveelheid ervaring, twee tot acht lesdagen nodig hebt om het diploma Monteur Luchtkanalen te behalen”, vertelt van Leeuwen. “Daarbij komt een half jaar learning-on-the-job met de nodige werkplekopdrachten. Tevens kunnen mensen die eerder een Luka-diploma hebben gehaald, deze bij examenorganisatie PBNA om laten zetten. Zo hebben we de afgelopen twee jaar al meer dan honderd zij-instromers met succes opgeleid, die allemaal nog werkzaam zijn in de branche.”

Prachtige toekomst
Walda is dankbaar voor de samenwerking. “Ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring kon overbrengen, wat geresulteerd heeft in een duurzame oplossing voor onze branche. Het is en blijft een prachtig vak, maar tegelijkertijd ook onzichtbaar. Nu kunnen we mensen enthousiasmeren en hen ook een prachtige toekomst bieden met branche erkende diploma’s.”

Relevant nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief