Consortium introduceert ‘warmtewingevel’ die gebouwen kan koelen en verwarmen

AkzoNobel, Aldowa en Calosol hebben een ‘warmtewingevel’ gelanceerd, waarmee gebouwen verwarmd én gekoeld kunnen worden zonder in te hoeven leveren op de esthetische waarde van het pand. De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en oplossingen.

De technologie, die geïntegreerd is in de metalen gevelbekleding, maakt gebruik van de warmte van de zon. Wanneer de zon niet schijnt, wordt er warmte onttrokken aan de lucht. Door vloeistof door een buizencircuit achter de gevelcasette te leiden wordt het opgewarmd. Deze vloeistof wordt vervolgens direct gebruikt als bron voor de warmtepomp, of wordt tijdelijk opgeslagen in een buffer. Op deze manier kan de gevel zorgen voor zowel verwarming als verkoeling van gebouwen. De warmtewingevel produceert geen geluid. Een ander voordeel is dat de gevelpanelen kunnen worden ontwikkeld met een grote mate van vormvrijheid; in iedere gewenste kleur, patroon en formaat. Hierdoor blijft de ontwerpvrijheid van architecten gewaarborgd.

Samenwerking
“De introductie van de warmtewingevel markeert een belangrijk moment voor de bouwsector”, vertelt Marc Krauth, directielid van Aldowa. “We zijn trots dat er in samenwerking met partners een product is ontwikkeld dat voldoet aan de hoogste esthetische en technologische eisen, terwijl het tegelijkertijd een significante bijdrage levert aan de verduurzaming van een grote diversiteit aan gebouwen. We hebben hoge verwachtingen van het product, waarbij we vooral veel kansen zien voor de hoogbouw en renovaties.”

Er is een permanente opstelling van het warmtesysteem te bezichtigen bij Aldowa in Rotterdam.

 

 

Relevant nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief