Opnieuw minder animo voor ISDE-subsidie warmtepompen en zonneboilers

In de maand augustus is er voor 25,9 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Daarmee is het de slechtste maand voor de ISDE-regeling sinds januari 2023. Consumenten vroegen 28 procent minder ISDE-subsidie aan ten opzichte van de maand ervoor en bedrijven zelfs 39 procent minder.

Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vroegen consumenten in de maand augustus 23,6 miljoen euro subsidie aan. 10.821 consumenten kregen daarbij voor 15.102 apparaten subsidie. Dat is het laagste niveau van dit kalenderjaar. In augustus werd daarbij voor zonneboilers slechts 200.000 euro subsidie aangevraagd. Dat is 71 procent minder dan de 700.000 euro subsidie die in augustus 2024 werd aangevraagd, maar daarbij moet opgemerkt worden dat de subsidie per vierkante meter zonnecollector sinds 1 januari 2024 fors verlaagd is.
Waar vorig jaar in de periode januari-augustus door consumenten voor isolatie, aansluiting op een warmtenet, warmtepompen en zonneboilers in totaal 269,7 miljoen euro subsidie werd aangevraagd, is dat dit kalenderjaar 4 procent minder met een aangevraagd subsidiebedrag van 258,6 miljoen euro. Alleen warmtepompen laten nog een kleine groei zien.

Zakelijke aanvragen
Uit de cijfers met subsidieaanvragen voor de zakelijke markt blijkt dat in augustus geen subsidie voor zonneboilers is aangevraagd, terwijl de subsidieaanvragen voor warmtepompen zich opnieuw op het laagste niveau van dit kalenderjaar bevinden. Afgelopen juni lagen ze juist nog op het hoogste niveau.
Waar de hoeveelheid zakelijk aangevraagde subsidie voor zonneboilers dit jaar met 82 procent is gedaald tot 0,8 miljoen euro is die voor warmtepompen met 21 procent gestegen tot 38,4 miljoen euro. Wel is door de slechte maand september de voorsprong ten opzichte van vorig jaar opnieuw gekrompen.

(bron: solarmagazine.nl)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief