‘Toename airco’s biedt juist voordelen’

TNO berichtte dat 40 procent van de huishoudens in 2030 een airco zal hebben, waardoor met name het stroomverbruik in de zomer om te koelen zal toenemen. Duurzaamheidsplatform Slimster juicht de toename van het aantal airco's echter juist toe. "We zien in de praktijk dat de energiecrisis de vraag naar airco's heeft aangezwengeld, niet zozeer de toenemende warmte. Nederlanders nemen een airco om efficiënter en goedkoper te kunnen verwarmen."

Wie gedurende 40 warme dagen overdag een airco de woonkamer laat koelen en ‘s nachts de slaapkamer, verbruikt daarmee zo’n 320 kWh extra stroom, zo becijferde Slimster onlangs. Echter, wie de airco in de winter juist inzet om te verwarmen, heeft - mits het huis redelijk tot goed geïsoleerd is - de cv-ketel alleen nog nodig voor warm water. Daarmee wordt al gauw zo'n 900 kuub gas bespaard, wat - na aftrek van het stroomgebruik om te verwarmen - gelijkstaat aan bijna 7000 kWh. Oftewel: een airco die slim ingezet wordt, bespaart juist veel energie.

Energiekosten besparen
Naast het duurzame aspect, kent een airco ook een financieel voordeel. Uitgaande van een huishouden dat 1200 kuub gas per jaar verbruikt, waarvan 900 kuub opgaat aan verwarming, is met een airco 386 euro per jaar te besparen. Daar zijn de extra elektrakosten voor het koelen in de zomer al af. Het delen van de aanschafprijs van 2600 euro door deze jaarlijkse besparing leidt tot een terugverdientijd van 6,7 jaar.

Meer voordeel met zonnepanelen
Voor huishoudens met zonnepanelen is een airco nog interessanter, benadrukt Slimster. In de zomer, maar ook grote delen van het voor- en najaar, gebruikt de airco dan overdag immers zelfopgewekte stroom. Dat wordt steeds belangrijker, omdat vrijwel alle energiebedrijven ondertussen terugleverkosten in rekening brengen. Vanaf 2027 wil het nieuwe kabinet bovendien de salderingsregeling afschaffen, waardoor je voor teruggeleverde stroom een lagere vergoeding krijgt. Hoe meer stroom je direct van je zonnepanelen gebruikt, hoe kleiner de impact van deze maatregelen.

Revelant nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief