‘Klant betaalt het liefst cash voor duurzame maatregelen’

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

nbheaderEnergie coöperatie ZummerePower presenteerde recentelijk de resultaten van een onderzoek naar energiebesparing. Een conclusie was op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Uit de interviews met respondenten kwam naar voren dat de grote meerderheid het liefst maatregelen wil financieren door contant te betalen. Voor lenen was slechts een kleine groep te porren. De ervaren verkoper en adviseur Gerard Kolkman van installatiebedrijf WKZ zet grote vraagtekens bij deze uitkomst. “Ik draai nu al 30 jaar mee en heb nog nooit een klant meegemaakt die cash wilde afrekenen.”
ZummerePower voerde het onderzoek uit om te achterhalen welke motieven mensen hebben om wel of niet bezig te zijn met energiebesparing. Financiële voordelen en zorg om het milieu kwamen als belangrijkste redenen uit de bus. Verder maakte het onderzoek duidelijk dat het energielabel weinig bekendheid geniet en de kennis erover beperkt is. Ook weet niet iedereen wat de belangrijkste veroorzakers zijn van gas- en elektriciteitsgebruik. Maar de meest opvallende conclusie was zonder meer de voorkeur van de respondenten om cash af te rekenen voor duurzame maatregelen.

Verbaasd
Installateur WKZ telt 35 werknemers die opereren vanuit vestigingen in Amsterdam en Apeldoorn. Het bedrijf timmert al jaren aan de weg als ‘duurzame installateur’ en met succes. Zo vinden PV-panelen, warmtepompen en waterbesparende douchekoppen gretig aftrek. Als verkoper en adviseur komt Gerard Kolkman regelmatig bij klanten over de vloer. Hij heeft nog nooit meegemaakt dat klanten contant willen afrekenen voor duurzame maatregelen. “En ik draai al 30 jaar mee. Klanten kunnen wel heel enthousiast reageren na het eerste gesprek en vragen of ze bijvoorbeeld direct een waterbesparende douchekop mogen afnemen. De facturering volgt dan later.”

Laconiek
De realiteit ziet er dus beduidend anders uit dan het onderzoek van ZummerePower ons wil laten geloven, volgens Kolkman. “Kijk, Kamp heeft niet voor niets 70 miljoen in een subsidiepot gestopt en banken moeten kansen ruiken, als ze klanten proberen te lokken met lage rentes voor duurzaamheidsinvesteringen. Er is een markt om te lenen en mensen maken daar volop gebruik van.” Kolkman kan dan ook weinig waarde hechten aan het onderzoek. Hij is er laconiek over. “Ach, al die onderzoeken; de ene keer is pindakaas gevaarlijk voor je, de volgende week mag je het weer eten. Wij zetten als bedrijf gewoon onze eigen koers uit, dat pakt veel beter uit.”