Vakbekwaam inspecteren van systemen met natuurlijke koudemiddelen

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

vakbekwaamOp 31 maart begint in het Expertisecentrum Koudetechniek van PTC+ in Ede de eerste opleidingsgroep aan de opleiding voor het vakbekwaamheidscertificaat ACK (afkorting voor de natuurlijke koudemiddelen Ammoniak, CO2 en Koolwaterstoffen). Later in het voorjaar volgen meer groepen. Het gaat om een nieuw vakbekwaamheidscertificaat: vanaf dit jaar geldt een inspectieplicht voor veruit de meeste (middel)grote koude-systemen. Deze inspecties mogen alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde technici. Met het oog op de wettelijke verplichting verwacht het opleidingscentrum GOº in de loop van dit jaar een groot aantal aanmeldingen voor opleiding en certificering, vertelt accountmanager Roelof Robbertsen.

“Het vakbekwaamheidscertificaat ACK is in eerste instantie gericht op veilig werken en vakbekwaamheid; ook de technische kennis wordt op de proef gesteld. De regels rond het werken met natuurlijke koudemiddelen zijn wettelijk vastgelegd omdat het werken met ammoniak, CO2 en koolwaterstoffen, vraagt om extra bewustzijn over veiligheid. In nieuwe veiligheidsrichtlijnen is daarom vastgelegd waar gecertificeerde personen aan moeten voldoen. Die werden van kracht op 1 januari 2016.”

Half maart waren al tientallen aanmeldingen binnen voor deelname aan een van de opleidingsgroepen. Ook vanuit het buitenland is al belangstelling voor de opleiding. Het opleidingscentrum GOº adviseert bedrijven en individuele technici met belangstelling voor een van de opleidingsgroepen niet te lang met inschrijven te wachten om zeker van te zijn van deelname. De basisopleiding duurt vier dagen, plus een examendag. Voor gevorderden, die al een opleiding natuurlijke koudemiddelen hebben gevolgd, duurt de opleiding twee dagen, plus een examendag. De opleiding wordt gegeven in het Expertisecentrum Koudetechniek van PTC+ in Ede. Daar beschikt PTC+ over speciaal voor trainingsdoeleinden ontworpen koude-systemen, zodat veilig kan worden getraind met zowel ammoniak, CO2 als koolwaterstoffen.

De jaarlijkse inspectieplicht geldt voor koude-systemen met een inhoud vanaf 10 kilogram ammoniak of CO2 en vanaf 5 kilogram koolwaterstoffen.

Meer informatie over de opleiding tot het vakbekwaamheidscertificaat ACK is te vinden op de website van Opleidingscentrum GOº. Ook inschrijven is daar mogelijk. Bekijk ook de voorlichtingsfilm over ACK.