‘Afschaffing VAR zorgt voor minder opdrachten ZZP’ers’
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 124 seconden
Sinds 1 mei 2016 is de nieuwe wet (DBA: Deregulering Beoordeling Arbeidsverhouding) van kracht. Het gevolg van deze wet is de vervanging van de VAR verklaring door modelovereenkomsten. Hierdoor zijn opdrachtgevers meer huiverig geworden om opdrachten aan te bieden aan ZZP’ers. ZZP’ers zien daardoor het aantal opdrachten teruglopen, zegt franchiseorganisatie ‘De Klussenier’. Daarnaast zijn de voorzieningen voor ZZP’ers nog steeds niet goed geregeld door de overheid. Het starten van een eigen klusbedrijf is daardoor voor velen een onbereikbare droom of te risicovol. Volgens ‘De Klussenier’ is er een goed alternatiefvoorhanden: start een eigen klusbedrijf maar dan met ondersteuning en begeleiding van een grote landelijke franchiseorganisatie.
De eerder genoemde DBA moet ervoor zorgen dat ZZP’ers niet langdurig worden ingehuurd door één opdrachtgever. Deze vorm van ‘verkapt loondienst’ is in de praktijk vaak de enige inkomensvorm van een ZZP’er. Niet omdat ZZP’ers hier per se voor kiezen, maar vooral omdat het een schijnzekerheid biedt. “Ik heb werk en er komt geld binnen”, wordt vaak gedacht. Dat zij (moeten) werken met lage (steeds lagere) tarieven en met gemak worden ingeruild voor een goedkopere ZZP’er, zorgt voor hoge druk en komt de kwaliteit van het werk vaak niet ten goede.
Een goed alternatief voor enerzijds een eigen bedrijf en anderzijds het ZZP’er-schap, zou kunnen zijn om jezelf aan te sluiten bij een job franchiseorganisatie, zegt ‘De Klussenier’. Je start dan wel jouw eigen bedrijf, maar ontvangt veel ondersteuning van een grote organisatie op gebied van bedrijfsvoering. Anders dan bij retail franchise, heb je als job franchisenemer veel vrijheden om te bepalen hoe je jouw bedrijf runt. In de renovatie- en verbouwwereld kom je dan bijvoorbeeld uit bij De Klussenier.
Klusseniers zijn veelzijdige vakmensen die vanuit loondienst, werkloosheid of ZZP’er-schap ervoor gekozen hebben hun eigen klusbedrijf te starten. Een Klussenier wordt regelmatig ten onrechte vergeleken met een ZZP’er. Als Klussenier ben je zelfstandig ondernemer. Je neemt zelf jouw opdrachten aan, zorgt voor de calculatie, inkoop, brengt offertes uit en bouwt jouw eigen klantenkring op in de particuliere sector. Een Klussenier maakt gebruik van het merk en lift mee op de landelijke bekendheid die de franchisegever daaraan geeft. Ook ondersteunt de franchisegever op het gebied van lokale marketing. Daarnaast wordt je getraind en gecoacht op het gebied van bedrijfsvoering. Een groot voordeel is ook het netwerk van 180 collega Klusseniers door heel Nederland. Als ZZP’er ben je toch vaak alleen. Voor meer info: www.klussenier.nl.
[related_post themes=”text”]