Technische Universiteit Eindhoven kiest voor resultaatgericht technisch beheer

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 162 seconden

Unica en TUeUnica gaat alle installaties in de gebouwen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) beheren en voorzien van een comfortabel binnenklimaat. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar en is gericht op resultaatgericht technisch beheer. Dit houdt in dat Unica het technisch beheer naar eigen inzicht invult, binnen de opgestelde kwaliteitseisen en afspraken. In totaal gaat het om een oppervlakte van meer dan 260.000 m2. De TU/e campus vormt het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven.

De werkzaamheden van Unica betreffen advisering, beheer, inspectie en (preventief) onderhoud aan de werktuigbouwkundige installaties – de installaties die zorgen voor verwarming, ventilatie en airconditioning van de gebouwen – conform de NEN normen. Unica ondersteunt de TU/e met het optimaliseren van de gebruikswaarde van haar gebouwen en levert een bijdrage aan de verduurzaming van de universiteit.

Een partnership van zes partijen is verantwoordelijk voor de gebouwde omgeving van de TU/e. Naast de TU/e zelf zijn dat Heijmans (bouwkunde), Unica (werktuigbouwkunde), Strukton (elektrotechniek), Honeywell (gebouwautomatisering) en Heijmans Infra (terreintechniek). Het beheer en onderhoud wordt uitgevoerd op basis van ‘ondernemend samenwerken’. Dit betekent dat alle partners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Door deze integrale aanpak kunnen de partijen hun dienstverlening optimaal afstemmen op de behoeften en wensen van de TU/e en effectief bijdragen aan de doelstellingen van de universiteit.

Ronald van Nattem, Hoofd Beheer en Onderhoud van de TU/e:  “De kracht van het partnership is ondernemend samenwerken met een heldere focus op de doelstellingen van de TU/e. Door nauw samen te werken en elkaar te stimuleren, kunnen we het maximale uit onze gebouwen halen en een aangename omgeving creëren voor onze studenten en medewerkers. Gezien haar expertise in technisch beheer van grote gebouwcomplexen en het realiseren van ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen zijn wij blij met Unica als partner”.

In termen van ambitie wil de TU/e in 2020 (in vergelijking met 2005) 30% energie besparen, waarvan 20% in de gebouwen gerealiseerd dient te worden. Op langere termijn streeft de TU/e naar een campus die in 2030 50% energieneutraal is oftewel 50% van de benodigde energie zelf zal opwekken. Warmte-koudeopslag is een van de toegepaste duurzame oplossingen die hieraan bijdraagt. De gebouwen van TU/e hebben voor de opwekking van energie de beschikking over een van de grootste WKO’s van Europa (32 bronnen). Warmte-koudeopslag, waarbij energie in de vorm van warmte of koude in de bodem wordt opgeslagen, leidt tot een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot.

John Quist, CEO van Unica Groep: “Unica zet zich vol overtuiging in om gezamenlijk de gebouwen en infrastructuur van de TU/e naar een zo hoog mogelijk duurzaamheidsniveau te tillen. Evenals bij de TU/e zijn duurzaamheid, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen verankerd in onze bedrijfsfilosofie. Het is Unica’s ambitie om gebouwen energiezuinig – en zelfs energieneutraal – te maken en om gebruikers een gezonde en comfortabele omgeving te bieden.”

Unica is goed bekend met het technisch beheer en onderhoud van grote gebouwcomplexen. Onder meer voor de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch verzorgt Unica het technisch beheer. Ook het nieuwe onderzoeksgebouw van DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) op de campus van de TU/e, waar Unica aan meebouwde, wordt door Unica beheerd.

[related_post themes=”text”]