Leaseconcept voor het financieren van duurzame installaties en projecten

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 132 seconden

financiering-energieHet Amsterdamse Greening Energy Lease Solutions introduceert op Vakbeurs Energie een nieuw leaseconcept voor het financieren van installaties en projecten op het gebied van duurzame energieproductie, energiebesparing en energieterugwinning. Het is daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat zich volledig richt op het financieren van dit soort projecten voor bedrijven, instellingen en (semi-) overheidsorganisaties. De beurs wordt van 4 tot en met 6 oktober gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Financiering van de energietransitie komt sowieso uitgebreid aan bod in het programma van Vakbeurs Energie. Uit recent onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat voor een daadwerkelijke realisatie van de Nederlandse klimaatdoelstellingen vanaf 2020 nog zeker 200 miljard aan investeringen nodig is.

Diederick Dicou van De Nederlandse Bank verzorgt de dagopening, gevolgd door een uitgebreid programma rond de financiering van energietransitie. Gaat Nederland dit realiseren door een poldermodel met een breed scala van allerlei financiële instrumenten zoals leningen, fondsen, subsidies, belastingmaatregelen enzovoort? Of komt er een Deltaplan voor deze mega-operatie? Naast Diederik Dicou spreekt o.a. ook ir. Richard Kooloos van ABN AMRO over het stimuleren van energiebesparingen in vastgoedsector?

Ook tijdens de Industrial Morning op woensdag 5 oktober komt financiering uitgebreid aan bod. FME deed recent onderzoek naar financiële barrières bij de uitvoering van energiebesparingsprojecten binnen de industrie. Uit de praktijk blijkt dat veel projecten onnodig blijven liggen en dat zowel financiële instellingen, eindgebruikers als leveranciers van technologie en energie kunnen bijdragen om deze barrières weg te nemen. Samenwerking in de keten is daarbij noodzakelijk. Hans van der Spek van FME geeft concrete oplossingsrichtingen.

Welke rol de overheid kan spelen als het gaat om het financieringsvraagstuk rond de energietransitie wordt duidelijk in de verschillende workshops die RVO.nl dagelijks verzorgt. Waarom is het energielabel financieel gezien bijvoorbeeld interessant? En waarom zijn energieprestatiecontracten een goede manier om in gebouwen energie te besparen? Dat er behoefte is aan praktische ondersteuning op dit vlak blijkt wel uit het feit dat bijna 70% van de beschikbare adviesgesprekken die RVO.nl tijdens de beurs aanbiedt reeds zijn geboekt door ondernemers en professionals die vooruit willen met energieopwekking of -besparing.

Tijdens  Vakbeurs Energie worden drie dagen lang doorlopend tientallen workshops, seminars, discussies en lezingen georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met zowel exposanten, als de overheid en tal van brancheorganisaties. Op Vakbeursenergie.nl is het volledige programmaoverzicht te vinden. Via de bezoekersregistratie is het mogelijk om direct in te schrijven voor verschillende sessies. Ook inschrijven voor een gesprek met RVO kan langs deze weg. Deelname aan de meeste onderdelen is gratis; betaalde onderdelen zijn het Windcongres 2016 evenals het congres Energie & ICT.

Zie voor meer informatie en registratie Vakbeursenergie.nl en Ecomobiel.nl.

[related_post themes=”text”]