Bouwsector lijkt nu echt goed op stoom te zijn gekomen
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 99 seconden
Bouwondernemers hebben er weer volledig vertrouwen in. In het derde kwartaal steeg voor het eerst in een jaar tijd het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is afgegeven, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag (CBS) bekend. Er werd voor bijna 14.000 nieuw te bouwen huizen een vergunning afgegeven, ruim 31 procent meer dan een jaar eerder. “De al goed draaiende bouwsector krijgt hiermee een verdere impuls”, aldus het CBS. Ondernemers verwachten dat de omzet in het komende kwartaal verder groeit. Ook denkt een meerderheid dat de personeelssterkte zal toenemen.
De omzet in de bouwsector is in het derde kwartaal met 8,6 procent gestegen. Het is het achtste kwartaal op rij dat de omzet binnen de sector stijgt. Kleine bedrijven, met maximaal tien werknemers, presteerden het best met een omzetstijging van ruim 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bij middelgrote bedrijven, met tien tot honderd werkzame personen, nam de omzet gemiddeld met 10,9 procent toe en bij grote bedrijven bedroeg de groei 2,9 procent. Bij de laatste categorie kwam de omzetstijging een kwartaal eerder nog uit op 5,6 procent.
Ook branchevereniging Uneto-VNI ziet de toekomst voor de sector rooskleurig tegemoet. Persvoorlichter Dick Reijman reageert op de laatste CBS-cijfers: “De installatiemarkt zit na lange tijd weer in de lift. Er worden meer huizen gebouwd, het consumentenvertrouwen groeit met de dag, bedrijfs- en overheidsinvesteringen nemen toe. Bovendien neemt het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom (de installatiequote) verder toe. Vooral de vooruitzichten voor de woningbouwgerelateerde installatiebedrijven zien er rooskleurig uit. De investeringen in badkamerrenovaties en energiebesparende maatregelen nemen toe. De branche profiteert van trends als energiebesparing en duurzaamheid, vergrijzing, Internet of Things en beveiliging. De utiliteitsmarkt profiteert ook. Hier gaat het vooral om toename van grootschalige energiebesparende kantoorrenovaties. Daarnaast zien we de ontwikkeling naar smart buildings en een toenemend belang van beheer en onderhoud om de total cost of ownership omlaag te brengen.”
Het aantal faillissementen in de bouwsector als geheel daalde opnieuw licht en kwam uit op 133, het laagste aantal in jaren.