Aan de slag: honderdduizenden woningen kunnen energiezuiniger
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 160 seconden
De bouw- en installatiesector staat klaar om honderdduizenden woningen echt energiezuinig te maken. “Na veel voorwerk in de afgelopen jaren staan de seinen nu op groen. Er zijn veel goede initiatieven die elkaar kunnen versterken, er zijn goede hulpmiddelen ontwikkeld”, vertelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.
“Daarmee kan de consument geïnformeerd en verleid worden om te investeren in verduurzaming. En er zijn financiële middelen. We gaan bewoners en eigenaren warm maken voor het verduurzamen van hun woningen – en aan de slag.” Bouwend Nederland organiseerde een speciale sessie over dit thema, in de Bouwkeet die de brancheorganisatie deze week heeft neergezet op het Plein in Den Haag. Daar, op de stoep van de Tweede Kamer, horen politici direct van ondernemers wat er allemaal gebeurt in de bouw- en infrasector.
Verhagen: “Stroomversnelling voor huur en koop, een energielabel-atlas, goedkope leningen en het nieuwe ondersteuningsprogramma ‘Kleur uw Gemeente Groen’. Die verschillende initiatieven moeten elkaar versterken. Zo brengen we Nederland grootschalig in beweging voor verduurzaming dichtbij, namelijk van je eigen huis.”
“Iedereen doet mee. Overheden – Rijk, provincies en gemeenten, wij als bedrijfsleven en natuurlijk corporaties en een groeiend aantal van de ruim 4 miljoen woningbezitters. Er staan meer dan 7 miljoen woningen in Nederland. Het overgrote deel daarvan is nog niet energiezuinig. Veel bewoners weten het vaak niet echt, of ze nou huren of zelf eigenaar zijn. Daar moet dus heel nodig iets gebeuren. Daarom slaan we de handen ineen. De gemeente geeft je informatie, als bedrijven bieden we een one-stop-shop, zodat je als klant goed weet waar je aan toe bent en je op maat advies krijgt over techniek en financiën.”
“Daar was voorwerk voor nodig. Er moeten veel randvoorwaarden ingevuld zijn, om vooral particulier woningbezitters zo ver te krijgen dat ze investeren in hun huis. Want een dakkapel, die zie je. Een nieuwe badkamer ook. Een nieuwe HR-ketel nauwelijks, isolatie in de spouw of in de kruipruimte al helemaal niet. Dat speelt mee. Ja, op je gasrekening – daar zie jij ‘t wel. Maar je buren niet, en een potentiële koper ook niet.”
“Daar hoort dus een verhaal bij, met maatwerkoplossingen en ook gunstige financieringsvoorwaarden. Want hoe aantrekkelijk we ’t ook technisch kunnen maken, deze investeringen lopen toch al gauw in de duizenden euro’s. Dat geld hebben mensen niet, of ze hebben het er nog niet voor over.”
“Daarom is het zo goed dat er gunstige leningen zijn. Al een tijdje hebben we de duurzaamheidslening van SVn. Sinds begin dit jaar is er de Energiebespaarlening. Onder gunstige voorwaarden kun je daar lenen voor dit soort nuttige investeringen, die je meteen terug ziet in je stookkosten. Dus we gaan nu over naar een volgende fase, waarin het hopelijk storm loopt bij de leningen en bij bouw- en installatiebedrijven. Meer promotie voor die leningen is nog een belangrijk actiepunt. Mensen die nu benieuwd zijn naar het verbruik van hun woning, kunnen kijken op energielabelatlas.nl voor een indicatie van label en tips voor slimme aanpassingen plus kosten daarvan.”
“Wat het oplevert? Dit scheelt miljoenen mensen in de portemonnee, dit scheelt in onze nationale duurzaamheidsdoelstellingen en dat levert bovendien heel veel banen op. Nederland groener maken, dat is dus win-win-win.”
Voor meer informatie: www.bouwendnederland.nl