Achmea wil overstappen op aardwarmte

Achmea kiest voor duurzame aardwarmte. Het consortium Warmte van Leeuwarden onderzoekt de mogelijkheden voor aardwarmte (ofwel geothermie) in Leeuwarden. In het consortium bundelen drie bedrijven hun krachten: Bouwgroep Dijkstra Draisma, geothermie-specialist ECW en warmtebedrijf Ennatuurlijk. Aan het einde van dit jaar besluit het consortium of volgend jaar de boring van de bron zal plaatsvinden en Ennatuurlijk besluit of het warmtenet aangelegd gaat worden. Om tot dit besluit te komen zijn voldoende klanten voor aardwarmte noodzakelijk. De gasketels in de gebouwen van Achmea worden naar verwachting eind 2021 vervangen door duurzame warmte.

Het afgelopen jaar zijn er constructieve gesprekken geweest met grote gasverbruikers in Leeuwarden, waaronder Achmea. Theo Peters, Adviseur Duurzame Bedrijfsvoering & Energiemanagement bij Achmea Facilitair Bedrijf, zegt daarover: “Met het aansluiten van de drie panden van Achmea, waaronder de Achmeatoren, op aardwarmte zetten we een grote stap naar de verduurzaming van ons vastgoed in Leeuwarden. Het zou mooi zijn als ons besluit ook andere bedrijven stimuleert om voor aardwarmte te kiezen. We nemen verschillende duurzame maatregelen op onze locaties, waardoor onze CO2-voetafdruk de afgelopen tien jaar al een stuk kleiner is geworden. We willen dat in 2030 al onze gebouwen klimaatneutraal zijn.”
Een aantal andere grootverbruikers van aardgas in Leeuwarden is al enthousiast. Het is dan ook de verwachting dat, naast Achmea, nog dit jaar meerdere grootverbruikers zullen besluiten om over te stappen op duurzame aardwarmte.

Enorme opgave
In het project zullen tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd. Warmte van Leeuwarden is blij dat het energiefonds van de provincie Fryslân, Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) een deel van de financiering van zowel de aardwarmtebron als het warmtenet voor haar rekening wil nemen. Michel Hendriks, directeur van het FSFE: “De verduurzaming van Friesland is een enorme opgave. Projecten zoals deze maken een groot verschil. Wij zijn blij dat wij als FSFE een bijdrage kunnen leveren met risicodragend kapitaal en kennis.”

Snel groeien
Bij een positief investeringsbesluit eind dit jaar wordt in 2020 de aardwarmtebron geboord en het warmtenetwerk aangelegd. Eind 2021 worden de gebouwen van duurzame warmte voorzien. De komende jaren kan het warmtenet in Leeuwarden snel groeien. Daarmee komt betaalbare, duurzame warmte beschikbaar voor een groot deel van de stad.

Op onze nieuwsbrief abonneren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *