Achter de wand
Tegenwoordig duiken er links en rechts in de vakmedia nieuwe verwarmingstechnieken op. Plafondverwarming via PCM, LTV-vloerverwarming via warmtepompen, buffervaten die door zout verwarmd worden. Karel leest het allemaal en schud geregeld zijn hoofd bij weer een duurzame noviteit. Wat is er mis met die trouwe ouwe radiator? Het blijft een prima warmte-afgiftebron om de boel in huis lekker snel te verwarmen.
Maar ook zijn klanten komen steeds vaker met vragen over de mogelijkheden van duurzaam verwarmen. En omdat hij natuurlijk geen enkele omzet mis wil lopen, doet onze ‘vakman’ zich te pas en onpas toch maar voor als (zelf) erkende duurzaamheidsgoeroe.
Zo vroeg een klant hem laatst naar de mogelijkheden van duurzame wandverwarming in zijn huis. Karel had de goede man in eerste instantie natuurlijk twijfelachtig aangekeken maar sprong snel in het gat op het moment dat deze liet weten zijn woning later dit jaar compleet te willen laten renoveren. Voor Karel een mooie kans op meer omzet.
Toch kon Karel het niet over zijn hart verkrijgen de bestaande, immers nog goed functionerende radiatoren van de muur te slopen. Hij toog daarom naar de bouwmarkt voor wat gipsplaat en raggelwerk voor een betere oplossing: wandverwarming in optima forma. Helaas voor hem was de klant wat minder enthousiast en mocht hij de wand er op eigen kosten weer netjes uitslopen.