Al steeds minder gasaansluitingen in nieuwbouw
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden
Maar liefst 95 procent van de woningen in ons land is voor verwarming en warm water afhankelijk van aardgas. De overheid wil dit aantal in 2050 naar nul hebben teruggebracht. Dat zal nog een hele klus worden, vooral in de bestaande bouw. Nieuwbouwwijken lijken het probleem niet. Steeds meer nieuwbouwwoningen hebben al geen gasaansluiting meer. De traditionele cv-ketel lijkt daarmee een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Lees hier binnekort alles over in de oktoberuitgave van InstallateursZaken. Nu ook als webbased editie beschikbaar.
Van den Bogerd, CEO van Itho Daalderop en Klimaatgarant, vertelt in deze uitgave dat hij vooral gelooft in lokale elektriciteitsopwekking. Elektriciteit opwekken met lokale zonnepanelen en het gebruik van warmtepompen. “De uitdaging zit ‘m in de ongelijktijdigheid tussen opwekking en gebruik. In de zomer wek je meer op met PV-panelen en in de winter gebruik je meer. Dat geldt ook voor overdag en ’s nachts. Het oplossen van die ongelijktijdigheid is een dilemma dat ons nu bezighoudt.”
“De ketelmarkt is uitontwikkeld en uitgekauwd,” vertelt Peter Wagener in een andere artikel, “het is alleen nog maar volume. De voorzitter van de Dutch Heat Pump Association is van mening dat installateurs aanzienlijke kansen laten liggen als ze niet in deze business stappen. Maar er zijn meer kapers op de kust. Zonder compleet te willen zijn passeren in deze uitgave verschillende ‘gasloze’ alternatieve verwarmingstechnieken de revue: van infraroodverwarming naar stoken op houtsnippers tot verwarmen via ventilatie.
En dan is er ook nog een cv-fabrikant die betoogt dat de toekomst zal bestaan uit multi-energie oplossingen. Gas blijft daarbij een rol spelen. Door het slim uitnutten van de infrastructuur van zowel elektrisch als gas kan optimaal gebruik gemaakt worden van zon- en windenergie, waarbij deze omgezet kan worden in (synthetisch) groen gas, zo legt deze fabrikant uit.
Het beloven dus boeiende jaren te worden voor de (verwarmings)installateur. Vooral in de nieuwbouwsector liggen er kansen. Tenminste, als er verder wordt gekeken dan naar alleen de cv-ketel.
[related_post themes=”text”]