Bloemen‐ en plantenveiling Royal FloraHolland kiest voor PCM klimaatplafonds
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 161 seconden
Royal FloraHolland heeft PCM klimaatplafonds laten installeren in het vergadercentrum van zijn kantoor in Naaldwijk. Hierdoor realiseert het bedrijf een verbeterd thermisch comfort. Het extra koelvermogen, nodig voor de gewenste comfortverbetering, wordt geleverd door de warmte‐accumulerende Phase Change Materials (PCM)‐panelen in het klimaatplafond. Dit materiaal slaat ‘s nachts koude buitenlucht op en geeft die overdag af aan de binnenruimte.
Het systeem zorgt voor een gelijkmatiger binnenklimaat; temperaturen komen niet onder de 21 graden Celsius en niet boven de 26 graden. “Dankzij de PCM Klimaatplafonds kan de comfortsprong worden gerealiseerd zonder de aanleg en gebruik van een gekoeld waterleidingnetwerk, aangesloten op de centrale koelinstallatie. Dat is voordeliger, vraagt geen onderhoud en is duurzaam in materiaalgebruik”, aldus Jeroen Rietkerk, de bij dit project betrokken gebouwadviseur van Royal HaskoningDHV. De energie‐efficiëntie was een andere reden om voor PCM Klimaatplafonds te kiezen. “Extra koelvermogen betekent een hoger energiegebruik. De extra energie die het PCM Klimaatplafond gebruikt, is echter 10% lager dan het bijkomende energiegebruik van andere koeltechnieken die gebruik maken van een gekoeldwatersysteem.”
Onderdeel van een upgrade
Comfortverbetering is onderdeel van de upgrade, vervolgt Rietkerk: “De uitdaging betrof op een kostenefficiënte en duurzame manier de gebruikswaarde van de werkomgeving voor de komende 15 jaar te vergroten. Dat geldt met name voor de comfortkoeling, want dat kost het meeste energie. We hebben gekeken naar oplossingen waarmee we meer koeling konden leveren met behoud van de bestaande installatietechniek, waaronder het beschikbare vermogen van de huidige koelmachine.” Voor de vergaderruimte bleek het warmte‐accumulerende PCM Klimaatplafond van OC Autarkis en Hunter Douglas de beste oplossing. Rietkerk: “Dit plafond heeft een hoger thermisch koelvermogen dan de PCM inductie‐units die we in de rest van het gebouw hebben toegepast. Die extra koelvermogen is nodig, omdat in het vergadercentrum een relatief grote concentratie mensen aanwezig zijn.”
Thermische accu
PCM Klimaatplafonds bestaan uit Hunter Douglas bandrasterprofielen (1720×2255 mm) waarop kunststof PCM‐panelen (570x198x15 mm) zijn gelegd. Hierin zit een mengsel van zout en water dat fungeert als thermische accu. In de winter houden de PCM’s de ruimte ’s nachts warm met overdag opgeslagen warmte van de zon, de mensen en apparaten. In de zomers koelen de PCM het gebouw met koude lucht die ’s nachts is onttrokken aan de koele buitenlucht. De geperforeerde bandrasterprofielen zorgen dat het plafond optimale warmte geleidt en lucht doorlaat. “Deze warmteaccumulatie zorgt ervoor dat temperatuurschommelingen buiten minder directe invloed hebben op binnentemperatuur”, legt Walter van Kampen van OC Autarkis uit. “Voordeel is dat door de PCM een gelijkmatiger binnenklimaat ontstaat: temperatuur blijft tussen 21 en 26 graden Celsius. Het is bekend dat mensen deze temperaturen als prettig ervaren en dat is goed voor het welzijn en productiviteit.”
Zwaarder dan een normale plafondtegel
De PCM Klimaatplafonds op de achtste etage zijn geïnstalleerd door Intramax uit Dedemsvaart. “De montage en het onderhoud zijn eenvoudig al moet je er wel rekening mee houden dat de plafondplaat door de PCM‐panelen zwaarder is dan een normale plafondtegel”, licht projectleider Stef van Vree toe. De installateur bevestigde de Hunter Douglas‐profielen op een draagsysteem van API Quick‐Lock en legde daarna op 60 procent van het plafondoppervlak PCM‐pakketten. “Deze hoeveelheid, berekend door Autarkis, genereert voldoende koelvermogen.” Momenteel wordt de volgende fase van de upgrade gerealiseerd.