Bosch Thermotechnology boekte vorig jaar een recordomzet van 3,5 miljard euro wereldwijd. In een moeilijke markt groeide de thermotechniek-divisie nominaal procent ten opzichte van het voorgaande jaar en met 4,6 procent als rekening wordt gehouden met wisselkoersschommelingen. De groei werd vooral gerealiseerd in de belangrijkste markten - Duitsland en Groot-Brittannië - en in Turkije. De business unit Residential Heating was opnieuw de belangrijkste groeimotor, waarbij warmtepompen de grootste bijdrage leverden aan het succes.

Op de ISH Energy-beurs in Frankfurt am Main presenteert Bosch Thermotechnology zich met een stand van 4.000 vierkante meter. “Met merken en producten voor digitalisering, decentralisatie en elektrificatie - de drie megatrends in onze industrie – heeft Bosch een uitstekende uitgangspositie”, aldus Uwe Glock, voorzitter van de Bosch Thermotechnology Division (foto).

Investeringen in technologieën van de toekomst
Elektrificatie speelt een steeds belangrijkere rol in de verwarmings- en klimaattechniek, waarbij elektrische oplossingen minstens zo belangrijk worden als gas- en oliegestookte apparaten. “We zullen ons assortiment warmtepompen, elektrische warmwateroplossingen en binnenklimaatsystemen uitbreiden. En we willen doorgroeien naar nieuwe marktsegmenten, zoals energiebeheer en brandstofceloplossingen”, zei Glock. De komende jaren zal Bosch Thermotechnology alleen al ongeveer 100 miljoen euro investeren in zijn warmtepompactiviteiten, waarbij de nadruk ligt op eenvoudig te installeren systeemoplossingen met digitale ondersteuning. Met 850.000 geïnstalleerde warmtepompen en ontwikkel- en productiecentra in Zweden, Portugal, Duitsland en Nederland is Bosch goed vertegenwoordigd in de Europese markt voor warmtepompen die 95 procent van de wereldmarkt uitmaakt.

Verdere ontwikkeling van brandstofceltechnologie
Bosch werkt ook aan de ontwikkeling van brandstofcellen voor kansrijke, nieuwe energiesystemen. Samen met technologie-specialist Ceres Power uit Groot-Brittannië, wil het bedrijf de solid-oxide brandstofcel (SOFC)-technologie verder ontwikkelen. Het doel is massaproductie voor centrale en decentrale energieopwekking voor steden en industrie, maar bijvoorbeeld ook laadstations voor elektrische voertuigen. In een steeds meer verstedelijkte wereld is brandstofceltechnologie onmisbaar voor de leverzekerheid: in 2050 wonen meer dan zes miljard mensen in steden, dat is 70 procent van de wereldbevolking. Op dit moment zijn stedelijke gebieden goed voor 75 procent van het wereldwijde energiegebruik. Tegen 2035 zal het energiegebruik met 30 procent zijn toegenomen. In de toekomst zullen grote energiecentrales niet langer volstaan om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen. Bosch en Ceres Power werken daarom aan een nieuwe industriestandaard voor gedecentraliseerde energievoorziening met SOFC-technologie.

Systeemintegratie in woningen: de Bosch Energy Manager
Energiesystemen worden steeds meer elektrisch en steeds complexer. De Energy Manager van Bosch is een systeemregelaar die gebruikscomfort en energiekosten optimaliseert. Het helpt eigenaren van smart homes om ‘energieonafhankelijk’ te worden en maakt efficiënt beheer mogelijk van verschillende componenten, zoals warmtepompen, fotovoltaïsche systemen en elektrische voertuigen, in relatie tot energiegebruik, -opwekking en -opslag. De Energy Manager is geïntegreerd in Bosch Smart Home. Efficiënt management met de app stelt smart home-gebruikers in staat tot 70 procent op hun elektriciteitskosten besparen met zonne-energie en een batterijopslagsysteem. Aldus de fabrikant.

Systeemintegratie in woonwijken: elektrische opslagsystemen en laadinfrastructuur
Het beheer van decentrale elektriciteitssystemen vindt steeds meer plaats in steden en woonwijken. Intelligente integratie is nodig om te voldoen aan de wensen en eisen van bewoners. “Als je de energietransitie aan wilt kunnen, moet je op elk afzonderlijk vlak gelijktijdig besparingen realiseren”, aldus Glock op de Bosch Thermotechnology persconferentie ter gelegenheid van ISH. Afzonderlijke componenten, zoals elektrische opslagsystemen, snellaadstations, brandstofceltechnologie en beheersoftware, moeten worden geïntegreerd in een slim totaalsysteem. Door het verwerven van een belang van 39 procent in ads-tec Energy GmbH heeft het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van elektrische opslagsystemen versterkt. “We kunnen complete systemen aanbieden voor decentraal energiebeheer in gebouwen en woonwijken, en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie”, aldus Glock.