Buisverwarming
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 87 seconden
Er belde vorige week een klant naar Karel, bij wie hij een aantal weken geleden ‘vakkundig’ een radiator had opgehangen. De klant beklaagde zich erover dat hij zijn woonkamer zelfs met deze nieuwe radiator niet warm gestookt kreeg. ‘Tja,’ bedacht Karel, ‘ik heb weliswaar geen warmteberekening uitgevoerd, maar dat radiatortje dat ik laatst voor weinig op de kop had getikt paste echt perfect in de woonkamer van deze meneer.’ De klant had overigens ook beaamd dat het er allemaal mooi uitzag, dus Karel had er ook niet meer bij stil gestaan of deze radiator überhaupt wel geschikt zou zijn voor de toch fors uitgevallen woonkamer.
Maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Misschien had hij toch beter moeten weten toen hij deze enkelzijdige paneelradiator van 60 cm had opgehangen. Uiteraard was Karel wel diezelfde week nog (haast had het niet meer, de vorst was tenslotte het land al uit) naar de klant toegegaan om de situatie te beoordelen. Hij zag gelijk dat de thermostaat op verwarmen stond, maar vond de aangegeven 17 graden zelf ook wat tegenvallen. De klant stond erop dat Karel het probleem voor eigen rekening zou oplossen. Met veel gemor had hij daarmee ingestemd. Maar ja, om nou een grotere radiator met meer vermogen aan te schaffen, ging voor Karel toch echt een stap te ver. Dat zou betekenen dat hij de marge op deze klus kwijt zou zijn.
Gelukkig schoot hem nog een prima andere oplossing voor het probleem te binnen. Met wat extra lengtes buis en een mooie lus in het cv-systeem wist hij wat extra warmte-afgevend oppervlak in de woning aan te brengen! Bijkomend voordeel: de bewoner kon zijn bankstel eroverheen zetten, zodat hij er extra warm bij zou zitten.
[related_post themes=”text”]