“Chinese fabrikanten komen nu onze kant op”

In Beijing vond deze week het ISH van Azië plaats: ISH China & CIHE. De beurs verwelkomde zo’n 1.300 exposanten op 116.000 m2 tentoonstellingsruimte, waarop ruim 70.000 bezoekers afkwamen. Het 2,5 dagen durende evenement wordt jaarlijks georganiseerd. We gingen eens kijken wat de Aziatische markt zoal te bieden heeft. Een bondig eerste overzicht.

Poer Smart Controls exporteert o.a. slimme thermostaten en radiatorkranen naar Europa (foto links). Volgens Europese fabrikanten die hier actief zijn, gaat China in de komende tien jaar de leiding nemen op het gebied van digitalisering.

China volgt een tweesporenbeleid om de thermische energievoorziening te verduurzamen. Enerzijds stapt men over van kolen naar gas, waardoor veel nieuwe cv-ketels op de markt komen. Anderzijds wordt een all electric benadering gepusht, wat gunstig is voor warmtepompen.

Warmtepompspecialist Guangdong New Energy Technology Development exporteert o.a. naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit model (foto hieronder) is vrij populair.

Warmtepompspecialist Outes is een grote naam in China en exporteert al jaren naar Europa. Op de stand waren zowel stand alone oplossingen als totaalconcepten te zien. Deze 'All in One Heat Pump Water Heater' (3 versies) is een populair product.

GREE is geen onbekende in Nederland. Op de ISH China lieten ze o.a. deze luchtgebonden warmtepomp zien. De COP zit rond de 3.7. Ook hier aandacht voor systeemoplossingen.

Akli produceert een breed scala aan warmtepompen, deels bestemd voor de Poolse, Duitse, Franse, Engelse en Nederlandse markt. Deze ASH-55CHW/VI monoblock (15 kW) werd in 2018 gelanceerd. De COP ligt tussen de 2.5 - 4.8, afhankelijk van de buitentemperatuur.

GREE, Midea en Haier zijn de Chinese Daikins en Mitsubishi Electrics van de toekomst, volgens insiders op de beurs. Haier, mondiaal actief, laat o.a. deze nieuwe warmtepomp zien met een COP van 3.73.

Als je een Chinese fabrikant vraagt wat je moet doen om een oude woning te verduurzamen, adviseert hij je steevast om een grotere warmtepomp te kopen of elektrische bijverwarming te regelen. Over isolatie praten ze liever niet. Op de foto links een hybride oplossing van Royalstar.

Yondon produceert o.a. elektrische vloerverwarmingssystemen. Er zijn exportplannen, maar het certificeringstraject kan veeleisend zijn. Afzet regelen via Alibaba wordt voor kleinere spelers onaantrekkelijker, vanwege de stijgende kosten. Zeker als je succesvol bent.

Stiebel Eltron, Caleffi, Spirotech, Grundfos... ze zitten al jaren in China.  "Vroeger was een ISH China voor 90% gevuld met Westerse standhouders, nu nog maar voor 10%", aldus Dirk Rosenberg, Managing Director van Aquatherm. “De Chinese fabrikanten komen nu onze kant op.”

Rinnai exporteert naar omringende landen en Europa. Onder andere de Q68-K Eco Smart hr-ketel is recentelijk gelanceerd.

Tsinghua Tongfang maakt laptops, maar ook ventilatie-units voor PassiefHuis gebouwen en warmtepompen. Een doorsnee warmtepomp in Nederland kost 4000 tot 5000 Euro; een Chinese warmtepomp 5000 tot 6000 Renmimbi, omgerekend 660 tot 800 euro.

Zelf een keer op onderzoek gaan om te kijken wat Chinese fabrikanten te bieden hebben? De ISH China zal in 2020 weer plaatsvinden in mei.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *