Dankzij de WTW behaaglijk de zomer door
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 154 seconden
Al dagenlang berichten media dat er volgende week een hittegolf op komst is. Met tropische temperaturen in het vooruitzicht zit natuurlijk niemand te wachten op warmteterugwinning (WTW). Toch kan die WTW-unit juist helpen om de warme dagen geriefelijk door te komen, legt Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems uit. Het geheim? Koudeterugwinning. “De installateur kan dus met een gerust hart aan zijn klant adviseren om de WTW door te laten draaien.”
Voorwaarde is wel dat de klant overdag de warmte buitenhoudt door ramen en deuren goed gesloten te houden. Buitenzonwering is ook een pré. “Binnenzonwering bestaat niet”, legt Robbert van Rijswijk, van adviseur Merosch uit. “Als je bijvoorbeeld de gordijnen dicht doet, komt het zonlicht nog steeds door het raam naar binnen. De warmte blijft in dat geval hangen tussen het glas en het gordijn en sijpelt geleidelijk aan de ruimte in.” Vandaar dat Van Rijswijk liever spreekt van ‘lichtwering’.
Heeft een klant balansventilatie met WTW en weet hij de warmte afdoende buiten te houden, dan kan hij profiteren van een onverwacht voordeel. Van Lohuizen: “Bij hoge buitentemperaturen werkt de WTW-unit juist andersom als een soort ‘Sun Block’. In plaats van de koude die wordt buiten gehouden wordt nu juist de warmte buiten gehouden. De aangezogen warme lucht wordt “afgekoeld” door de luchtstroom naar buiten. Hierdoor wordt de relatief koelere lucht van binnen teruggewonnen en de warmte uit de aangezogen lucht weer direct naar buiten afgevoerd. Ventilatie met koudeterugwinning zou je kunnen zeggen. Dit gaat overigens zeker te ver want echt koud en koel is het natuurlijk sowieso niet bij deze temperaturen. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.”
Van Lohuizen geeft een voorbeeld: “Stel het is binnen 20 graden Celsius en buiten 30 graden Celsius, dan kan je met de uitgaande binnenlucht de aangezogen lucht koelen tot circa 21 graden Celsius. Je kan dus gerust de WTW aan laten staan in de zomermaanden. Dit is zelfs een must. Het is erg belangrijk om goed te blijven ventileren als ramen en deuren in de woning gesloten zijn. Zo kun je in combinatie met goede zonwering en isolatie, zo lang mogelijk de warmte buiten houden. ” Bij Merosch wordt in toenemende mate gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. Adviseur Van Rijswijk: “Dit geldt echter wel met name voor nieuwe conditioneerde utiliteitsgebouwen en woningen (met koeling dus) en minder voor bestaande woningen/gebouwen zonder koeling waar de temperatuur in zijn algemeenheid inderdaad veel harder oploopt waardoor het ook veel minder zin heeft.”
Maar kost het geen energie en geld om die WTW-unit draaiende te houden? “Nee”, zegt Van Lohuizen. “Sowieso zijn de huidige ventilatiesystemen al extreem energiezuinig. Daarnaast is er naast de draaiende ventilatoren geen extra stroom nodig om de WTW-unit actief te houden in de zomer en winter. Wat betreft de temperatuurinstellingen; je kan zelf instellen bij welke binnentemperatuur je de bypass activeert. In de nachtelijke uren liggen de buitentemperaturen over het algemeen lager. Op dergelijke momenten wordt de bypass automatisch geactiveerd. De koele lucht komt rechtstreeks van buiten naar binnen en de warmte-/koudewisseling wordt ‘overgeslagen’.” Merosch-adviseur Van Rijswijk: “Dat doen wij inderdaad ook.”