Duitse onderzoekers ontwikkelen sneltest voor Legionella

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 63 seconden

Bij een legionella-uitbraak is het essentieel om de exacte bron zo snel mogelijk te vinden, zodat verdere infecties kunnen worden voorkomen. Tot op heden duurt een gedetailleerde analyse dagen. Onderzoekers van de Technische Universiteit van München hebben nu een sneltest ontwikkeld die in ongeveer 35 minuten hetzelfde resultaat bereikt.

Legionella zijn staafvormige bacteriën die bij de mens levensbedreigende pneumonie kunnen veroorzaken. Ze vermenigvuldigen zich in warm water en kunnen via koeltorens, verdampingskoelinstallaties en warmwatersystemen in de lucht worden verspreid. De gevaarlijkste onder de bijna 50 soorten Legionella is Legionella pneumophila. Deze is verantwoordelijk voor 80 procent van alle infecties.

Wanneer een uitbraak plaatsvindt, moet de bron van de ziektekiemen zo snel mogelijk worden geïdentificeerd om verdere infecties te voorkomen. Net als bij een vaderschapstest wordt de oorsprong van de uitbraak bevestigd wanneer de kiemen in het proceswater van een technisch systeem precies overeenkomen met die bij de patiënt zijn geïdentificeerd. Vaak moeten echter veel systemen worden getest en de vereiste teelt voor de test duurt ongeveer tien dagen.

Een team van wetenschappers heeft nu een speciale meetchip ontwikkeld. Deze chip detecteert niet alleen de gevaarlijke ziekteverwekker Legionella pneumophila, maar identificeert ook welke van de ongeveer 20 subtypen aanwezig is. Het systeem biedt een ​​volledige analyse binnen 34 minuten.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *