Dynamitec wint Belgische KNX Innovation Award 2016

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 247 seconden

 

b_dynamitec_winnaar_van_knx_innovation_award_2016_smallSysteemintegrator Dynamitec uit Gent heeft de Belgische KNX Innovation Award 2016 gewonnen. De award is overhandigd tijdens de bijeenkomst van KNX België op 8 september in de Thomas More Hogeschool te St. Katelijne-Waver. Dynamitec won de award voor de verbouwing van een eengezinswoning tot twee aparte wooneenheden met een woon-zorg karakter. Het KNX Event stond vooral in het teken van de kansen die IP en het Internet of Things (IoT) bieden. Daarbij ging het ook over de mogelijkheden met Apple Homekit en kwam de nieuwe ETS Inside tool, die in januari 2017 op de markt komt, ruimschoots aan bod.

Ongeveer 150 KNX Professionals, KNX fabrikanten en KNX partners woonden de laatste bijeenkomst van KNX België dit jaar bij. In het auditorium van de Thomas More Hogeschool – waar ook KNX op het lesprogramma staat – hoorden ze verschillende sprekers aan. De rode draad in het programma was de wereld van IP, met het IoT als uitvloeisel.

Zo kregen de bezoekers een inkijkje in de ontwikkelingen die Apple bezighoudt, zoals die van HomeKit, de app die een plek wil veroveren in het domotica-domein. In de nieuwe iOS 10 – vanaf woensdag 14 september beschikbaar – introduceert Apple de nieuwe Home-app, waarmee nog meer HomeKit apparaten zijn te bedienen. Naast lampen en thermostaten zijn dat bijvoorbeeld camera’s, deurbellen, airco’s en luchtvochtigheidsmeters. Apple doet dat op de bekende manier: laagdrempelig en ‘cool’, zonder de eindgebruiker te vermoeien met de techniek erachter of met overbodige data. Ook Apple ziet vooral kansen in de co-existentie met KNX. Daarbij geldt het bedrijf Thinka – met het gelijknamige product – als een prachtig voorbeeld. Thinka biedt een oplossing voor Siri-stembediening van KNX-automatisering op Apple devices. Daarmee is dit KNX-device een brug tussen de twee werelden. Tegelijkertijd is het een oplossing die ‘cool’ en ‘fun’ is voor de eindgebruiker, iets wat KNX nog veel meer zou moeten nastreven.

b_netwerken_op_de_knx_mini-beurs_8-9__4__smallJan Belon, systeemontwerper bij Afdeling Buitengewone Zaken, nam het publiek mee in de wereld van IoT en gebouwautomatisering. Ook dit bedrijf omhelst de filosofie van Apple dat systeemoplossingen zich altijd moeten focussen op eindgebruikers zonder veel kennis. En dat niet de technologie centraal moet staan, maar het grotere vraagstuk waar het een oplossing voor biedt. Zo ontwikkelde dit bedrijf de Openr, een draadloos IP intercomsysteem voor kantoorgebouwen. Hiermee kan een gebruiker de deur openen via een pc, tablet of smartphone, of diegene zich nu in het gebouw zelf bevindt of in het buitenland. “Waar we voorheen vooral hardware verkochten, draait het in deze wereld nu steeds meer om services. Dat is ook voor jullie iets om over na te denken”, zo sprak hij tegen de KNX Professionals. “In plaats van een intercomsysteem te verkopen, kun je die ook als dienst in abonnement-vorm aanbieden.” En daarbij stond het intercomsysteem synoniem voor feitelijk elke vorm van woning- en gebouwautomatisering. Vervolgens vroeg Belon aandacht voor het IoT Design Manifesto, een document met belangrijke randvoorwaarden voor bedrijven die IoT producten ontwikkelen. Het hele manifest is te vinden op www.iotmanifesto.org.

In drie praktijkvoorbeelden, kwamen de mogelijkheden van een koppeling tussen KNX en IP aan bod. Vecolux presenteerde twee oplossingen van ISE, een interface tussen KNX en Hue-lampen en één tussen KNX en Sonos-apparaten. Tempolec liet Trivum multiroom audio producten zien die naadloos samenwerken met KNX. Maar ook Thinka presenteerde de Thinka-gateway tussen KNX en HomeKit, die het mogelijk maakt om de KNX woningautomatisering met de stem te bedienen en de touch ID te gebruiken voor authenticatie en geofencing..

Christophe Partoens van de KNX Associatie legde uit hoe het nieuwe ETS Inside gaat werken. Met deze nieuwe tool zijn kleine projecten eenvoudig en laagdrempelig te configureren via een internetbrowser. De tool komt in januari 2017 op de markt en de licentie zal 160 euro bedragen. De grote verschillen met ETS Professional is dat voor ETS Inside minder training nodig is, maar tevens steeds maar voor één project te gebruiken is. Ook biedt ETS Inside geen inzicht in de fijne topologie, maar is het wel op een kleiner scherm, en dus ook op alle mobiele apparaten en operating systemen te gebruiken. Met ETS Inside kunnen installateurs de eindgebruiker beperkte toegang geven tot de installaties, zodat zij zelf bepaalde instellingen kunnen aanpassen.

Juryvoorzitter Jan Derua had de eer om de KNX Innovation Award 2016 uit te reiken aan de compagnons Xavier Musschoot en Joeri Thiré van Dynamitec. De tweede prijs ging naar Luc Vercruyssen van CDI Projects. Dynamitec realiseerde een uitgebreide KNX-installatie bij de verbouwing van een eengezinswoning naar twee woonheden met een zorgfunctie. Zowel het huis als de techniek zijn hier volledig afgestemd op het leef-comfort van de bewoners, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Diverse functies zijn geautomatiseerd en gekoppeld binnen de KNX-installatie, waaronder de energiemeting, het controleren van de elektrische apparaten, de aansturing van de warmtepomp, de toegangscontrole middels een vinger-reader en de brandbeveiliging. Het project waarmee CDI-projects de tweede prijs won, onderscheidde zich vanwege het feit dat het om sturing en procesbewaking van een industriële omgeving ging, namelijk een bierbrouwerij.

[related_post themes=”text”]