Eigen vakmensen eerst?

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 106 seconden

Vakbond CNV heeft zich negatief uitgelaten over de komst van arbeidsmigranten naar Nederland om het tekort aan vakmensen aan te vullen. Volgens Voorzitter Maurice Limmen moeten werkgevers eerst onderzoeken of er geen langdurig werklozen aan de slag kunnen in hun branche. In de Telegraaf zegt Limmen vandaag dat er “een enorme groep van 1,2 miljoen mensen is die nu nog langs de kant staat, zoals ouderen, arbeidsbeperkten en niet westerse immigranten, en die aangeeft te willen werken”.

De CNV-voorzitter ergert zich aan werkgevers die klagen over een tekort aan vakmensen. “Ze moeten niet met die smoes aankomen dat ze mensen uit het buitenland moeten halen, omdat de arbeidsmarkt zo krap is.” Uneto-VNI laat bij monde van voorzitter Doekle Terpstra weten “graag de handschoen op te pakken om te kijken wat mogelijk is. Limmen spoort werkgevers aan meer te investeren in personeel en wil daarnaast een verruiming van de onderwijsmogelijkheden. Dat is een spoor waarover wel vaker wordt gesproken.”

De brancheorganisatie stelt er nu al alles aan te doen om werkzoekenden voor een baan in de techniek op te leiden. We kijken daarbij ook nadrukkelijk naar de groep van 1,2 miljoen werklozen die Maurice Limmen noemt. “Maar we moeten wél reëel zijn. Niet iedereen kan in onze branche aan de slag. Mensen moeten wel affiniteit hebben met techniek. Áls ze dat hebben, kunnen ze meteen een opleiding volgen en aan de slag in deze uitdagende branche die de komende jaren alleen maar gaat groeien.”

“Ik ga graag het gesprek aan met de CNV. De krapte in onze sector neemt steeds verder toe, dus we kunnen iedereen gebruiken. Dus wat mij betreft zetten we samen met het CNV alle creativiteit in om deze grote uitdaging op te lossen. Daarbij kunnen we langdurig werklozen met technische affiniteit gebruiken, jongeren, zij-instromers, statushouders en mensen uit het buitenland.”

Terpstra zegt zich niet te kunnen vinden in de kritiek van Limmen op werkgevers. “De installatiebranche is bij uitstek een sector met overwegend vaste arbeidscontracten. Werkgevers investeren volop in hun werknemers zodat ze de snelle technologische ontwikkelingen kunnen bijbenen. Dankzij de energietransitie heeft deze sector echt de wind in de zeilen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *