Energie besparen in verwarmings- én koelmodus

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

Het City Multi VRF systeem van Mitsubishi Electric, een compleet klimaatsysteem voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater, is qua opwekkingsinstallaties vernieuwd. Naast verbeterde basisfuncties werden ook de compressor en de ventilator geoptimaliseerd. Het resultaat is een hoge energie-efficiëntie en daardoor energiebesparingen in verwarmings- én koelmodus. Zo werd bij de nieuwe YNW-serie de SEER-waarde (jaarlijkse energierendement in koelbedrijf) tot 33% verbeterd, terwijl de SCOP (jaarlijkse energierendement in verwarmingsbedrijf) met 19% toenam.

Met de introductie van de nieuwe modellen van het City Multi VRF systeem wordt overgestapt van een U-vormige warmtewisselaar over de lengte van het zijvlak, naar een vierzijdige warmtewisselaar in het bovenste gedeelte van de module. Door deze configuratie is een homogene uitwisseling van energie mogelijk over de gehele oppervlakte van de wisselaar, waardoor het rendement van het systeem is toegenomen.

Aluminium wisselaar
Ook de warmtewisselaar zelf werd onder handen genomen. Zo zijn er naast de warmtewisselaars met ronde buis nu ook high performance modellen leverbaar die gebruik maken van een volledig aluminium wisselaar. Deze aluminium wisselaar maakt gebruik van een ovale buis met microkanalen waardoor de weerstand is afgenomen en de uitwisselingsmogelijkheid van energie uit de buitenlucht op het koudemiddel is toegenomen. Mede hierdoor is het seizoensrendement tot 30% beter ten opzichte van de reguliere systemen, wat leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing, aldus de fabrikant.

Low-noise modus
De nieuwe generatie systemen kenmerken zich door een lage geluidsproductie. Naast de algehele geluidsreductie kan met de functie Low Noise nu worden gekozen uit vier in plaats van drie standen. Het ventilatortoerental kan op de buitenunit met behulp van een DIP-switch of via een centrale regeling worden ingesteld op 85%, 70%, 60% of 50% van het nominale toerental. Hierdoor kan altijd de juiste balans worden gevonden tussen maximaal te leveren capaciteit en een acceptabel geluidsniveau in de nacht. Dit levert voor bijvoorbeeld hoteltoepassingen een aanzienlijk hoger comfort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *