“Energieopslag is ook voor W-installateur interessant”
Robbie Heeren, DGA van Mattie, aanbieder van thuisbatterijen en slimme energiemanagementsystemen, vindt dat elektriciteitsopslag niet alleen een zaak is voor de E-installateur. "Hoewel elektriciteitsopslag een ver-van-mijn-bed-show lijkt voor W-installateurs, leert de praktijk ons anders", vertelt hij. “Ten eerste omdat E en W naar elkaar toe bewegen. Daarnaast tonen klanten steeds meer interesse in totaalconcepten waarin zowel de energievoorziening als duurzame klimatiseringssystemen zijn opgenomen.”
De belangstelling voor energieopslag is groeiende. In Nederland stonden in 2022 naar schatting 1.350 thuisbatterijen en eind vorig jaar zo'n 5.000. Dat is overigens nog niets vergeleken met omliggende landen. In Duitsland werden er in het afgelopen jaar 573.000 nieuwe thuisbatterijen geïnstalleerd en staan er nu 1,1 miljoen
Wat zijn de drie grootste uitdagingen waar elektriciteitsopslag voor de woningbouw nu mee te maken heeft?
“De aanschaf van batterijen voor opslag is op dit moment nog duur. Dat schrikt sommige klanten af, omdat ze geen directe terugverdientijd zien. Daarnaast hebben veel thuisbatterijen nog niet genoeg opslagcapaciteit om een huishouden volledig zelfvoorzienend te maken, vooral als de zon niet schijnt. En tot slot: Het net wordt steeds voller, en met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 zullen meer klanten naar opslag gaan kijken. Maar zonder duidelijke regels en oplossingen voor het volle net kan het installeren van batterijen lastig zijn.”
Waarom zou ik me als W-installateur verdiepen in elektriciteitsopslag, dat is toch typisch iets voor een E-installateur?
“Steeds meer installateurs pakken zowel W- als E-klussen op, omdat de vraag naar totaaloplossingen groeit. Klanten willen steeds vaker systemen die opwekking, opslag en bijvoorbeeld warmtepompen integreren. Door ook kennis van batterijen te hebben, kun je ze geheel ontzorgen en hoef je er minder vaak iemand anders bij te halen. Een factor die ook meespeelt, zijn de problemen die ontstaan door netcongestie en hoge energieprijzen. Ook al biedt je een duurzame oplossing aan zoals een warmtepomp, als de klant te maken krijgt met een vol net of hoge energierekeningen, kan dat alsnog zorgen voor ontevredenheid. Door opslag aan te bieden kun je de klant helpen dit soort problemen te vermijden. En dan hebben we nog de afschaffing van de salderingsregeling. Vanaf 2027 kunnen klanten niet meer terugleveren tegen dezelfde prijs als waarmee ze afnemen. Dit maakt het voor hen aantrekkelijker om de opgewekte energie zelf op te slaan. Als jij hier een oplossing voor kunt bieden, heb je een streepje voor.”
Stel dat ik me nu wil verdiepen als W-installateur, welke extra kennis moet ik me dan eigen maken en gaat met dat veel tijd en geld kosten?
“Je zult wat bijscholing nodig hebben op het gebied van elektrotechniek, vooral over batterijen en energiemanagementsystemen. Denk aan cursussen zoals de NEN 1010 voor elektrische installaties. Dit kost wat tijd en geld, maar kan al snel terugverdiend worden omdat de vraag naar totaaloplossingen groeit. Daarnaast heb je mogelijk nieuw gereedschap nodig om batterijen te kunnen installeren.”
Op het Smart Storage congres was onder andere aandacht voor slimme energiemanagementsystemen, die steeds belangrijker worden om zo efficiënt en effectief mogelijk gebruik te kunnen maken van accu’s. Tegelijkertijd verscheen er deze week een bericht in de pers waaruit blijkt dat die energiemanagementsystemen juist zo’n totaaloplossing duurder maken. Hoe kan je dit probleem ondervangen?
“Door kosten te spreiden. Start met een basisoplossing en breid dit systeem later uit, afhankelijk van de behoeften van de klant. Wijs daarnaast de klanten op mogelijke subsidies of fiscale voordelen voor energiebesparing, zodat de kosten van zo'n systeem lager uitvallen.”
Tot slot gaan batterijen uiteindelijk ook geïntegreerd worden in de duurzame klimatiseringssystemen zelf, denk bijvoorbeeld aan een warmtepompsysteem met een ingebouwde accu?
“Het is goed mogelijk dat batterijen in de toekomst direct worden ingebouwd in systemen zoals warmtepompen. Dit zou betekenen dat klanten minder afhankelijk worden van het net en hun energie beter lokaal kunnen beheren. Ook kan dit helpen om problemen met het volle net te voorkomen, omdat deze systemen slimmer kunnen omgaan met vraag en aanbod.”