Fiscaal voordeel van zonnepanelen op andermans dak
Sinds 1 januari kunnen mensen die graag zonne-energie willen opwekken, maar geen geschikt dak hebben, profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel. In het energieakkoord is afgesproken dat alle leden van een lokale coöperatie die zonnepanelen plaatst op een geschikt dak in de buurt, korting op de energiebelasting krijgen. Dit is 7,5 cent korting (9 cent inclusief btw) per opgewekte kilowattuur stroom. Inwoners van Woerden hebben de primeur: zij zijn de eersten die gebruik kunnen maken van deze nieuwe regeling.
Eneco en de lokale coöperatie Solar Green Point Batensteinbad Woerden nodigen Woerdenaren uit om samen zonne-energie op te wekken op het dak van zwembad Batensteinbad.
De gemeente Woerden -eigenaar van het zwembad- heeft het dak van 1000m² ter beschikking gesteld aan Solar Green Point Batensteinbad Woerden. Dit is een lokale coöperatieve vereniging die duurzame energie opwekt voor haar leden. De coöperatie plaatst begin dit jaar 200 zonnepanelen op het zwembaddak en verkoopt deze aan haar leden voor 400 euro per stuk. Een gemiddeld gezin dat met meerdere zonnepanelen de helft van zijn verbruik opwekt, bespaart hiermee al gauw tot bijna 200 euro per jaar op de energierekening.
Niet alleen de bewoners in het postcodegebied van het zwembad –3443- kunnen profiteren van de zonnepanelen op het zwembad. Ook mensen die wonen in de zogenaamde postcoderoos met aangrenzende postcodes kunnen participeren: 3441, 3442, 3444, 3445, 3449, 3471, 3474, 2415, en 2411. De regeling is speciaal bedoeld voor mensen die geen geschikte woning hebben om zonnepanelen op te plaatsen, zoals bewoners van een huurwoning, monument of een flat bijvoorbeeld. Om zonnepanelen op zwembad Batensteinbad te kunnen kopen is het niet noodzakelijk om klant te zijn van Eneco. Inwoners in de postcoderoos hoeven enkel lid te zijn (of te worden) van de coöperatie. De rest wordt door de coöperatie en Eneco geregeld; de coöperatieleden hebben geen omkijken naar installatie, financiering, beheer en onderhoud van hun panelen.
In het Energieakkoord hebben bedrijfsleven, belangenverenigingen en de overheid afspraken gemaakt over de vergroening van de energie in Nederland. Eén van die afspraken is dat burgers in een coöperatie samen kunnen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. De coöperatie verkoopt de geproduceerde elektriciteit aan een energieleverancier, die het op het elektriciteitsnet zet. De individuele leden nemen vervolgens energie af voor eigen gebruik, waarover zij normaal gesproken 11,65 cent energiebelasting betalen en daarover nog 21% btw. Op de eigen opgewekte duurzame energie krijgen de leden 7,5 cent korting (9 cent inclusief btw) per kilowattuur. Zij betalen daardoor 4,15 cent in plaats van 11,65 cent. Deze regeling brengt winst op meerdere fronten; de leden hebben lagere energiekosten, de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom en het aandeel duurzame energie in Nederland neemt toe.
Voor een infographic van de postcoderoos zie: http://nieuws.eneco.nl/inwoners-woerden-hebben-primeur-van-nieuwe-regeling-voor-zonnepanelen-op-andermans-dak/