Gaat minister Blok het koolmonoxide probleem echt aanpakken?
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden
Vandaag debatteert minister Stef Blok (Wonen) met de Tweede Kamer over een aanpak om het aantal ongevallen met koolmonoxide bij cv-ketels terug te dringen. ‘Volgens Uneto-VNI, de Consumentenbond, Netbeheer Nederland, Veiligheid NL, VACpunt Wonen en Brandweer Nederland is het hoog tijd om de eisen aan monteurs op te schroeven’, zo meldt het AD vanmorgen. Landelijke aandacht dus voor een problematiek die in de branche al langer speelt. Uneto-VNI wil graag een pakket wettelijke maatregelen die in Groot-Brittannië al succesvol blijken. “Denk aan opleidingseisen van monteurs, meetinstrumenten die gebruikt moeten worden, regelmatige bijscholing en steekproefsgewijze controles van installatiebedrijven”, zegt voorzitter Titia Siertsema vanochtend in het AD.
Vanmiddag moet duidelijk worden of het Kabinet zo ver wil gaan. In een eerste reactie op het OVV-onderzoek zei minister Blok wettelijke eisen te onderzoeken, maar tegelijk niet overtuigd te zijn van de effectiviteit daarvan. Uneto-VNI pleit voor niet vrijblijvende regels. “Wij nemen als branche sowieso maatregelen, maar kunnen dit niet alleen. Als ze niet verplicht zijn, hoeven andere bedrijven die geen lid zijn zich daar niet aan te houden. Dan blijven er onveilige toestanden”, aldus de voorzitter in de landelijke ochtendkrant
Blok werkt sowiewo aan andere maatregelen die CO-vergiftiging moeten terugdringen. Zo wil hij met fabrikanten van cv-installaties afspreken dat zij standaard een koolmonoxide-melder inbouwen in apparatuur. Dat moet wel vrijwilig, want alleen Brussel kan dat verplichten. De bewindsman gaat daarom ook bij de EU lobbyen.
[related_post themes=”text”]