Gasloos krijgt ook landelijk steeds meer aandacht
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden
Negentig gemeenten en partijen zoals netbeheerder Stedin hebben een manifest ondertekend waarin staat dat ook bestaande woningen gasvrij moeten worden gemaakt. Veel nieuwbouwwoningen worden nu al zonder gasaansluiting opgeleverd. Vandaag wordt dit manifest gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop. Nu gebruiken zeven miljoen huishoudens nog aardgas om hun huis te verwarmen. In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat de verwarming van woningen en gebouwen in Nederland in 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken. Dit betekent dat zowel Nederlandse huishoudens als kantoren moeten stoppen met aardgasgebruik.
In het NOS Journaal was gisteravond een reportage te zien over een Utrechts flatgebouw, daterend uit de jaren zestig, dat gasloos wordt gemaakt . ‘Het gebouw zou eigenlijk gesloopt worden, maar krijgt nu een duurzaam tweede leven’, meldde de NOS. ‘Door onder meer driedubbele ramen, isolatie op het dak, zonnepanelen en aardwarmte is het de bedoeling dat de flat op zijn minst net zo veel energie opwekt als de bewoners nodig hebben.’
Marc Bezem, de aannemer van het project, meldt in dezelfde uitzending dat “veel van de duurzame technologie al is ingeburgerd. Iedereen vraagt er om, dus leveranciers spelen daar op in. Warmtepompen bijvoorbeeld zijn nu verkrijgbaar alsof het cv-ketels zijn. Gasvrij heeft de toekomst.”
Praktijkblad InstallateursZaken besteedde in de onlangs verschenen oktoberuitgave al uitgebreid aandacht aan de transitie naar een gasloze gebouwde omgeving. De traditionele cv-ketel lijkt een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Van den Bogerd, CEO van Itho Daalderop en Klimaatgarant, vertelt in deze uitgave dat hij vooral gelooft in lokale elektriciteitsopwekking. Elektriciteit opwekken met lokale zonnepanelen en het gebruik van warmtepompen. “De uitdaging zit ‘m in de ongelijktijdigheid tussen opwekking en gebruik. In de zomer wek je meer op met PV-panelen en in de winter gebruik je meer. Dat geldt ook voor overdag en ’s nachts. Het oplossen van die ongelijktijdigheid is een dilemma dat ons nu bezighoudt.”
“De ketelmarkt is uitontwikkeld en uitgekauwd,” vertelt Peter Wagener in een ander artikel, “het is alleen nog maar volume. De voorzitter van de Dutch Heat Pump Association is van mening dat installateurs aanzienlijke kansen laten liggen als ze niet in deze business stappen. Maar er zijn meer kapers op de kust. Zonder compleet te willen zijn passeren in deze uitgave verschillende ‘gasloze’ alternatieve verwarmingstechnieken de revue: van infraroodverwarming naar stoken op houtsnippers tot verwarmen via ventilatie.
En dan is er ook nog een cv-fabrikant die betoogt dat de toekomst zal bestaan uit multi-energie oplossingen. Gas blijft daarbij een rol spelen. Door het slim uitnutten van de infrastructuur van zowel elektrisch als gas kan optimaal gebruik gemaakt worden van zon- en windenergie, waarbij deze omgezet kan worden in (synthetisch) groen gas, zo legt deze fabrikant uit.
[related_post themes=”text”]