Gelderse recreatiehouders pleiten voor minder bureaucratie bij legionellapreventie
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden
Gelderse campinghouders, hoteliers en eigenaren van bungalowparken vinden de regels voor legionellapreventie overdreven en verouderd. Dit meldt omroep Gelderland op haar website. Het papierwerk voor legionellapreventie en inspectiediensten, die langs elkaar heen werken, zorgen volgens de ondernemers voor hoge kosten en veel administratieve rompslomp. Naast logboeken moeten campinghouders onder meer zorgen voor een uitgebreid beheersplan, risicoanalyses, het doorspoelen van leidingen en het laten verrichten van watermetingen en tal van andere inspecties. De omroep citeert Sepp Willemsen van camping De Waay in Doornenburg, van wie alle bureaucratie wel eens wat minder zou mogen. “Het is goed dat er controles en regels zijn. Maar bijvoorbeeld het bijhouden van een logboek voor iedere kraan of meter is zinloos.”
Brancheorganisatie Recron pleit al langer voor efficiëntere regels zegt Ivo Gelsing van de Gelderse afdeling. “Bij het legionelladossier is de regeldruk hoog. Zeker als je bedenkt dat er vier ministeries en zes toezichthoudende instanties zijn die zich met dit onderwerp bezighouden.” Inmiddels heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer een initiatiefnota opgesteld om die regeldruk te verminderen. VVD-kamerlid Erik Ziengs zal deze plannen toelichten op het Nationaal Congres Sanitaire Technieken van TVVL op 27 juni a.s. Binnenkort komt er ook een proef om de legionella-inspecties bij kleine recreatiebedrijven te versimpelen. Voor instellingen als ziekenhuizen en sauna’s blijft alles hetzelfde.
Een tegengeluid komt van Henk Muller (76) uit Apeldoorn, die in 2006 besmet raakte met Legionella tijdens een vakantie in Frankrijk nadat hij gedoucht had in een herberg. Muller overleefde de ziekte ternauwernood maar hield er veel klachten aan over. Hij is faliekant tegen vermindering van preventieregels.
De regels hebben geholpen het aantal patiënten en mensen dat aan Legionella overlijdt flink te verminderen. “Het kost ondernemers meer tijd, ja. Maar als ex-patiënt kost het mij nu ook meer tijd om mijn dagelijkse dingen te doen. Bij alles wat ik wil, moet ik bedenken of het niet te belastend is gezien mijn fysieke gesteldheid.”
Jaarlijks zijn er zo’n 300 ziektegevallen door Legionella. Van de mensen die het oplopen overlijdt ongeveer 5 tot 10 procent.