Hoera, mijn kind wordt loodgieter!
Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 127 seconden
Op 11 maart was het Wereld Loodgieters Dag. Dat was voor Uneto-VNI aanleiding om aandacht te vragen voor het tekort aan technische vakmensen. Wereld Loodgieters Dag was ook een prima gelegenheid om duidelijk te maken dat loodgieter al lang geen traditioneel, ambachtelijk vak meer is. Onze berichten leidden niet alleen tot massale media-aandacht, maar leverden ook tal van e-mails en telefoontjes op van jongeren die een baan in de installatiebranche wel zien zitten.
Naar verwachting komt er de komende jaren steeds meer werk voor installateurs. De economie trekt aan en het vakgebied wordt groter, innovatiever en veelzijdiger. Bovendien bereiken veel oudere werknemers de pensioenleeftijd, waardoor er nóg meer behoefte ontstaat aan nieuwe, degelijk opgeleide vakmensen.
De instroom van jongeren is niet voldoende om het aantal werknemers dat de sector verlaat te compenseren. Opleidingsfonds OTIB heeft becijferd dat er dit jaar zo’n 800 vakbekwame loodgieters te weinig zijn. Dit aantal zal de komende jaren, rekening houdend met een marktgroei van circa 3%, alleen maar toenemen.
Uneto-VNI zet daarom alles op alles om jongeren én technische vakmensen uit andere sectoren te interesseren voor een loopbaan in de installatiebranche. Dat lukt niet van de ene op de andere dag, maar langzamerhand slagen we erin het verouderde beeld van de installatiebranche bij te stellen. De interesse en de waardering voor techniek in onze samenleving nemen toe. Techniekopleidingen waren lange tijd niet populair, maar we zien een kentering ontstaan. Jongeren én hun ouders beseffen dat er volop carrièreperspectief is in de techniek. Help, mijn kind wordt loodgieter! verandert in Hoera, mijn kind wordt loodgieter!
Via TechniekTalentNu!, een samenwerkingsverband van technische branches, brengt Uneto-VNI technische beroepen onder de aandacht van jongeren. Samen met Opleidingsfonds OTIB doen we er vervolgens alles aan om ze de stap naar de installatiebranche te laten maken. Al in de bovenbouw van de lagere school zet OTIB de Technobiel in; een mobiele experimenteerruimte voor leerlingen. Wilt u de Technobiel inzetten bij een evenement of een Open Dag? Dat kan en het kost u niets!
Willen we de technische ambities van jongeren de ruimte geven, dan moeten er natuurlijk genoeg vmbo-opleidingen zijn. Helaas zijn er juist nu plannen om een aantal vmbo-techniekopleidingen in de grote steden te sluiten. Uneto-VNI vindt dit onacceptabel. We gaan er alles aan doen om dit te voorkomen.
De kansen voor jongens en meisjes om in de installatiebranche carrière te maken, waren nog nooit zo groot. Het waarmaken van die kansen begint bij een goede technische opleiding, op een school in je directe omgeving.
Titia Siertsema
Voorzitter Uneto-VNI
[related_post themes=”text”]