Hoog én laag
KLIMATISERING VOOR HET HELE MAGAZIJN
Home Center is een echt familiebedrijf. De familie Kapenga heeft in 1995 Home Center overgenomen en dit omgezet tot de grootste woonbelevenis van Nederland. Door de jaren heen is men het gigantische complex geleidelijk aan gaan verduurzamen.
Verduurzaming
Zo werd in 2017 het grootste zonnedak van Nederland officieel in gebruik genomen. De 15.000 panelen wekken bijna 4 megawatt aan duurzame energie op. De stroom wordt voor een deel door Home Center zelf gebruikt. Een ander deel wordt beschikbaar gesteld aan de bezoekers van Home Center die hun elektrische auto of E-bike geheel gratis kunnen opladen.
Magazijn
Behalve een grote showroom heeft het Home Center ook een indrukwekkend magazijn, dat de laatste jaren is uitgebreid. Dit magazijn is opgedeeld in drie zones, die respectievelijk 11.605 m2, 18.000 m2 en 40.656 m2 aan oppervlakte hebben. De hoogte varieert nogal, de hoogste zone is 16 m hoog, de andere 5 en 7 m. In het magazijn werken in het totaal 38 mensen.
Constructie
Het magazijn heeft een betonnen fundering. Voor de wanden en het dak is een staalskelet gebruikt, gevuld met PIR-isolatie. De RC-waarde van de gevel bedraagt 4 en van het dak 6. Dat hoeft geen verwondering te wekken. De meeste warmte ontsnapt immers via het dak, dus een hoge RC-waarde is wenselijk.
Milieu
Anderhalf jaar geleden werd Klimaatgroep Holland gepolst of ze een idee hadden hoe het magazijn kon worden verduurzaamd. De belangrijkste reden om te verduurzamen was de zorg voor het milieu. Uiteraard zouden de lagere energiekosten die uit verduurzaming voortvloeien ook mooi meegenomen zijn. Destijds hingen er nog overal gasheaters, vertelt Jojanneke Wolthof die de Marketing en een deel van de Sales bij Klimaatgroep Holland en Templari Benelux voor haar rekening neemt.
Installatieconcept
Harry Vaatstra, directeur van Klimaatgroep Holland en Templari Benelux had een passende oplossing in petto. Hij presenteerde het totaalconcept van Templari Benelux, dat in de afgelopen jaren talloze grote utiliteitsgebouwen heeft verduurzaamd, waaronder sporthallen, distributiecentra en bouwmarkten. Dit totaalconcept bestaat, heel kort door de bocht, uit een combinatie van warmtepompen, de°stratificatieventilatoren, een slimme regeling en remote monitoring.
Warmtepompen
Op het dak van de hoogste zone, staan nu 3 Kita Air Cold warmtepompen (40 kW elk). Bovenop de hal met een oppervlakte van 11.605 m2 staan twee Kita Air Plus warmtepompen met allebei een vermogen van 46 kW en op het dak van de resterende hal staan wederom twee Kita Air Cold warmtepompen, elk met een vermogen van 40 kW.
SCOP
De Kita Air is een robuuste warmtepomp die bestand is tegen uitdagende temperaturen. Het buitendeel van de Kita Air Cold onttrekt warmte-energie uit de omgevingslucht, zelfs bij zeer lage temperaturen tot -30 °C. Het buitendeel heeft een warme koudemiddel vloeistofleiding aan de onderzijde van de luchtwisselaar. Daardoor is deze altijd warm, zelfs bij sneeuwval. Het binnendeel van de Kita Air Cold zet de aangevoerde warmte om in een comfortabele binnenklimaattemperatuur. Dit fluisterstille onderdeel zorgt voor een stabiele en tochtvrije temperatuurregeling, zowel voor verwarming als koeling. Het geluidsniveau binnen bedraagt slechts 30 dB(A).
Regeling
De ingebouwde intelligente regeling past automatisch de werking aan op basis van de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur, waardoor een maximale efficiëntie en minimaal energiegebruik wordt bereikt. De ontdooicyclus vindt alleen plaats wanneer dat echt nodig is. Dat betekent in de praktijk slechts 1 keer in de 5 á 6 uur. De SCOP van de warmtepomp bedraagt volgens Templari 5.25.
Koudemiddel
De warmtepomp maakt gebruik van het koudemiddel R32. R32 heeft goede thermodynamische eigenschappen en is moeilijk ontvlambaar, dus veilig in gebruik. Het is ook energie-efficiënter dan R410a, wat kan leiden tot lagere bedrijfskosten en minder koolstofemissies. Bovendien heeft R32 (657) een aanmerkelijk lager Global Warming Potential dan R410a (2088). Daarnaast heeft dit koudemiddel nog andere voordelen, zoals:
- R32 is minder ontvlambaar dan R410A.
- R32 wordt als minder giftig beschouwd dan R410A, maar moet toch voorzichtig worden behandeld om mogelijke schade aan mens en milieu te voorkomen.
- R32 is over het algemeen goedkoper dan R410A.
Ventilatoren
De warmtepompen zijn gekoppeld aan de°stratificatieventilatoren, die zorgen voor een optimale luchtcirculatie en een gebalanceerd temperatuurbeheer. De ventilator met een voeding van 230V en 2 Amp wordt eenvoudig geïntegreerd tussen de zoneregelaar en het buitendeel. Met een nominale capaciteit van 10.500 m3/uur en een maximale van 16.000 m3/uur zorgt de ventilator ervoor dat de warme lucht die zich ophoopt onder het dak efficiënt naar beneden wordt gebracht. In het totaal hangen er 17 de°stratificatieventilatoren in het magazijn.
Voelers
Dankzij de slimme regeling die werkt met een combinatie van hoog- en laagvoelers, wordt het temperatuurverschil tussen boven en beneden tot een minimum beperkt. Dit resulteert in een consistente en aangename temperatuur, zonder luchtlagen die energieverspilling veroorzaken. De downflowventilator zorgt er daarnaast voor dat de lucht goed circuleert. De toevoer van verse lucht vindt op een natuurlijke wijze plaats.
Afstand
De binnendelen van de warmtepomp hangen op een minimale hoogte van 3,5 m. Op die manier wordt ongewenste tocht voorkomen, legt Wolthof uit. De afstand tot de buitenunit is gering. Dit om transportverliezen tegen te gaan en te besparen op materiaal.
Uitdagingen
De grootste uitdaging was om in het hoogste magazijn te zorgen voor een gelijkmatige luchtspreiding, vertelt Wolthof. Dankzij de downflowventilatoren is dit op een passende wijze opgelost. Met het concept van Templari kon Home Center een EIA-subsidie krijgen en flink besparen op de energiekosten. “Ten opzichte van gasgestookte verwarming hebben we het over een 62 % reductie van de exploitatiekosten. Daardoor kunnen eindgebruikers de investering gemiddeld al binnen 4 jaar terugverdienen.”
Onderhoud
Twee keer per jaar wordt twee uur aan onderhoud ingepland voor de installaties. Dan gaan de monteurs een checklist langs en maken zij onder andere de filters schoon. “We verkopen het concept met een abonnement op de meldkamer. De installaties worden op afstand gemonitord. Mocht er een storingsmelding zijn of een signaal dat een onderdeel toe is aan vervanging, dan kan onmiddellijk worden ingegrepen. Zo besparen de eindgebruiker en wij ook op de kosten. De eindgebruikers/installateurs krijgen inlogcodes waarmee zij gemakkelijk het systeem op afstand kunnen beheren. Daarbij kan gedacht worden aan het instellen van de tempratuur en het beheren van schema’s.”
Modulair systeem
De installatiebranche gaat meer en meer toe naar totaalconcepten. Ook deze oplossing is daar een uitstekend voorbeeld van. “Alles zit inbegrepen in het totaalconcept: alle onderdelen en ook een database vol technische documentatie. De adviseurs van Templari Benelux maken een voorstel met schets, projectontwerp en break-even. Ons serviceteam komt altijd langs voor de laatste controle, zodat we altijd kunnen voldoen aan onze garantievoorwaarden. Kortom volledige ontzorging voor de installateur”, licht Wolthof toe. In de meeste gevallen hebben dit soort totaalconcepten een modulaire opbouw, zodat eventueel nog op- of afgeschaald kan worden. Al met al wordt het montagewerk voor de installateur er veel eenvoudiger op. En zo kan hij besparen op arbeid, een cruciale factor. Zeker nu we een chronisch tekort hebben aan vakpersoneel, een tekort dat inmiddels is opgelopen tot 20.000 mensen
Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl